18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Danıştay, içki ve sigaradaki ÖTV yetkisinin iptalini istedi

Ankara - Danıştay, kolalı gazozlar, alkollü içeceklerle tütün mamullerindeki Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) miktarını belirleme, artırma veya eksiltme yetkisini Bakanlar Kurulu’na veren yasa hükmünün iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Yüksek Mahkeme, 4 Mayıs’ta başvuruda ilk inceleme yapacak.

Danıştay 7. Daire, baktığı bir davada, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 12. maddesinin (2) numaralı fıkrasının 5228 sayılı Yasa ile değiştirilen (b) bendinin Anayasa’ya aykırılık iddiasını "ciddi" bularak, iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Anayasa Mahkemesi, bu başvuruda, 4 Mayıs Çarşamba günü ilk inceleme yapacak. Yüksek Mahkeme, dosyada herhangi bir eksiklik bulmazsa iptal istemini esastan görüşmeye karar verecek.

İptali istenen yasa hükmü, kolalı gazozlar, alkollü içecekler ve tütün mamullerindeki ÖTV’yi belirleme, artırma veya eksiltme yetkisini Bakanlar Kurulu’na veriyor. Yasa maddesinin iptali istenen bölümü şöyle:

"...Maktu vergiyi her bir mal itibariyle sıfıra kadar indirmeye, (A) cetvelindeki mallar için (kolalı gazozlar ve alkollü içecekler) iki katına, (B) cetvelindeki mallar için (tütün mamulleri) bir katına kadar artırmaya, bu sınırlar içinde malların cinsleri, özellikleri, fiyat grupları, alkol dereceleri ve içerdiği alkol miktarına göre farklı vergi oranı ve maktu vergi tutarı belirlemeye, listedeki her bir mal itibariyle nispi ve maktu verginin yalnızca birisini uygulatmaya, yalnızca nispi vergi uygulanması halinde hesaplanan özel tüketim vergisinin maktu vergi tutarından az olmaması şartını koymaya..."


AA
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2005 Pazar 14:12:15
Güncelleme :1 Mayıs 2005 Pazar 14:13:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?