18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Davutoğlu'na şok suçlama

Başbakan Erdoğan'a eleştirileriyle bilinen The Economist dergisinin hedefinde bu kez Ahmet Davutoğlu var.

Dünyanın ünlü ekonomi dergilerinden biri olan The Economist, Türkiye'nin aktif dış politikasının gittikçe daha yoğun ve karmaşık bir hale geleceğini yazdı. Dergi, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu için "Daha çok uykusuz geceler yaşayacak" yorumunu yaptı.

Türkiye'nin "aktif" dış politikasının kendi sorunlarını yarattığı, komşularıyla zorluklar yaşandığı yorumları yapılıyor. The Economist dergisi, dış politikanın stresinden dolayı Ahmet Davutoğlu'nun, kısa bir süre önce bir gece ter içinde uyandığını anlattı.

Dergi, Ahmet Davutoğlu'nun "Libya'daki bir krize dair bir kabus gördüm. Gerçek kriz ise Suriye'de idi ve sonra da uyuyamadım' sözleriyle başladığı Türkiye'nın dış politika anlayışı analizine "Kesin olanı ise, onun daha çok uykusuz geceler yaşayacağıdır" cümlesiyle son verdi.

Türkiye'nin dış politikada sorunlu bir zaman dilimine girdiğine dikkat çeken dergi, Aktif bir dış politika yürütmenin komşularda bir takım sorunlara yol açtığını belirtti. Türkiye'nin de kısmen yeraldığı Ortadoğu bölgesindeki karışıklıklardan bahseden Economist, Libya ve Suriye meselelerinin Ahmet Davutoğlu'nun canını oldukça sıktığını belirtti. Dergi, komşularla sıfır sorun politikasının mimarı olarak gösterilen Davutoğlu'nu daha zorlu günlerin beklediğine vurgu yaptı.

Fransız Senatosu'nun "soykırımların inkarı"nı cezalandıran tasarını onaylamasına işaret eden dergi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni misilleme önlemlerini uygulanacağını söylese de ilan edilmediğine işaret ettiği analizde Türkiye'nin, Fransa ile krizin Avrupa Birliği ile ilişkiler üzerindeki etkileri fazla önemsemeyebileceğini, üyelik müzakerelerinin zaten durduğunu ancak sorun yaratan sadece Avrupalıların olmadığı vurgulandı.

"İRAN'A KARŞI SÜNNİ BLOĞU OLUŞTURMAKLA SUÇLANIYOR"

Economist, Davutoğlu'nu eleştirenlerin şimdi onu İran'ın etkisine karşı Sünni bir bloğu oluşturmakla suçladıklarını savundu. Yazıda söz konusu görüşün Beşar Esad'ın muhaliflerine ve Müslüman Kardeşlere verilen destekten kaynaklandığını iddia edildi. Türkiye'nin Iraklı Sünnilere desteğini de gizlemediğini belirten dergi, Türk hükümeti ile Irak Başbakanı Nuri El Maliki arasındaki gerilimin altını çizdi.

"AMERİKA'NIN MAŞASI"

Maliki ile "söz düellosunun Türkiye'nin Amerika sonrası Irak için hiçbir zaman bir planının olmadığını gösterdiği" yönündeki görüşlerine yer veren dergi, Erdoğan'ın daha İslami destekçilerin ise, NATO radar sistemini ev sahipliğini yapma kararını anımsatarak Türkiye'nin "Amerika'nın bölgedeki maşası" haline geldiğini savunduklarını yazdı.

"SURİYE'DE KATLİAM OLURSA TÜRKİYE KUVVET GÖNDERİR Mİ?"

"Sayın Davutoğlu, radar sisteminin İran veya Rusya'yı hedeflediğini reddediyor ama oldukça şaşırtıcı biçimde Türkiye'nin Amerika ile bağlarındaki altın döneminden söz ediyor" da denildiği analizde Türkiye'nin, baskılanan Arap kitlelerine güçlü bir ilham oluşturduğunu belirtti. Dergi, analizi şu sözlerle noktaladı:

"Esad'ın kuvvetleri, masum sivilleri katletmeyi sürdürürken, Suriye'de birçok kişi Türkiye'nin kendilerini kurtarmaya koşacağını umuyor. Ancak Türkler, bunu sadece bir isteyenler koalisyonun bir parçası olarak yapar. Ufukta bir başkanlık seçimi varken Amerika da, dış maceralarıyla pek ilgili değil. NATO'nun da, müdahale etmesi pek beklenemez. Bu durumda bir katliam gerçekleşirse ne olacak? Türkiye, sınırın diğer tarafına kuvvet gönderir mi? ve bunu yaparsa, İran ne gibi bir yanıt verir? Davtuoğlu'nun bu sorulara hazır yanıtları yok. Kesin olanı ise, onun daha çok uykusuz geceler yaşayacağıdır."

 

...
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2012 Cuma 15:01:51
Güncelleme :27 Ocak 2012 Cuma 15:12:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?