24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Dayanışma ruhu sahici mi?

Alman gazetesi, tsunami felaketinin dünyadaki yoksulluğa karşı zengin ülkelerin yaklaşımında bir tutum değişikliği yaratmayacağını; şimdi birden parlayıveren uluslararası dayanışma duygusunun uzun ömürlü olmayacağını tahmin ediyor.

’Hatta’ diye devam ediyor: ’bu trajediye harcanan para, dünyanın diğer bölgelerinde acil yardım bekleyen halkların durumunu biraz daha zora sokabilir’.

Sueddeutsche Zeitung, ’belki dünya kamuoyunun şu an için Güney Asya’ya odaklanmasını anlayabiliriz; ama kimse unutmasın ki, yer kürenin en büyük yoğun bakım ünitesi Asya’da değil, Sahra çölünün güneyinde uzanıyor’ diye yazmış. Gazete, Afrika’da milyonları etkileyen Aids salgınını hatırlatıyor.

Gazete, ’Almanya dahil Avrupa ülkelerinden akan bağış yağmurunu da sorgulamak gerek’ diye yazıyor:

’Şayet bu tsunami sadece üçüncü dünyanın vatandaşlarını vursa, ve kuzey Avrupalı turistleri hiç etkilemeseydi, acaba Batı’nın tepkisi gene aynı mı olurdu?’

Gene bir Alman gazetesi, Der Tagesspiegel, bu kuşkucu tavra karşı çıkıyor ama...

Tagesspiegel, dev bağış kampanyalarının küresel boyutta bir dayanışma arzusunun dışa vurumu olduğunu; hatta belki birgün Güney Asya felaketine dönüp geri baktığımızda, bu olayı küreselleşmenin önemli bir mihenk taşı olarak değerlendirebileceğimizi düşünüyor.

BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2005 Salı 17:11:52
Güncelleme :4 Ocak 2005 Salı 17:14:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?