23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

DEHAP kongresinde İstiklal Marşı okunmadı

Demokratik Halk Partisi (DEHAP) 3. Olağan Büyük Kongresi toplandı.
Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu’ndaki kongre için gelen partili ve delegeler erken saatte salonu doldurdu.
Kongre salonunda ’’Ne inkar, ne ayrılık, demokratik cumhuriyet’’, ’’Özgürlük kadın için her şeyden daha değerlidir’’, ’’İdeolojik aydınlanmayla kimliğini yaratan gençlik, demokratik toplum mücadelesini geliştirecektir’’, ’’Barışta ve Kürt sorununun demokratik çözümünde ısrarlıyız’’, ’’AB’nin yolu, Kürt sorununun çözümünden geçer’’ yazılı pankartlar yer aldı.
Divan Başkanlığı’nın bulunduğu platformun üzerinde ise ’’Demokratik Halk Partisi 3. Olağan Büyük Kongresi’’ yazılı büyük boy pankart, pankartın sağında DEHAP, solunda ise Türk bayrağının asılı olduğu görüldü.
Salonda bulunan delege ve partililer, terör örgütünün elebaşı Abdullah Öcalan lehine çeşitli sloganlar attılar.
Partililerin, Mardin Kızıltepe’de öldürülen Ahmet Kaymaz ve oğlu Uğur Kaymaz’ın fotoğraflarının bulunduğu ve üzerinde ’’12 Yaşında, 13 Kurşun, Neden’’ yazılı büyük boy kartları, ellerinde taşıdığı görüldü.
Kongre başlamadan önce Kürtçe müzik yayınları yapıldı. Kongreye EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, Özgür Toplum Partisi Genel Başkanı Ahmet Turan Demir, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Hatip Dicle, Orhan Doğan Feridun Yazar, Ahmet Türk, Selim Sadak, Avrupa Parlamento üyesi Feleknaz Uca ile terör örgütü ele başı Abdullah Öcalan’ın ablası da katıldı.
Divan Başkanlığı’na Osman Özçelik’in seçilmesiyle kongre çalışmalarına başladı.
Genel Başkan Tuncer Bakırhan’ın tek genel başkan adayı olarak girmesi beklenen kongrede, 760 delege Parti Meclisi ve Merkez Disiplin Kurulu üyelerini de belirleyecek.

NOTLAR

Divan Başkanı’nın, ’’Demokrasi, barış, insan hakları ve şehitlerimiz için 1 dakikalık saygı duruşu’’ ifadesiyle salonda bulunan partililer ve delegeler saygı duruşunda bulunurken, kongrenin açılışında İstiklal Marşı’nın okunmadığı dikkati çekti.
Öte yandan partililer, Divan Başkanı tarafından, belirlenen sloganların dışında slogan atılmaması yönünde uyarıldılar.
Buna karşılık salonda bulunan delege ve partililer, terör örgütünün elebaşı Abdullah Öcalan lehine çeşitli sloganlar attılar.

BAKIRHAN, ÖCALAN’A YİNE ’SAYIN’ DEDİ

Demokratik Halk Partisi (DEHAP) Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, ’’Ülkemizde yaşayan Türkü, Kürdü, Çerkezi, Lazı, Rumu, Yahudisi, Ermenisi, Asurisi hep birlikte bu topraklarda barış ve kardeşlik içinde yaşamayı çoktan hak etmişlerdir’’ dedi.
Selim Sırrı Tarcan Kapalı Spor Salonu’nda devam eden DEHAP 3. Olağan Büyük Kongresi’nde konuşan Bakırhan, Irak’ın geleceğinin ancak Irak halkının kendi iradeleri ile oluşturacakları demokratik bir mutabakatla yaratılabileceğine inandıklarını söyledi.
Irak Kürtleri’nin de kendi geleceklerini özgürce belirleme çabalarına saygı duyulması ve gereksiz korku ve paranoyaların terk edilmesi gerektiğini belirten Bakırhan, ’’Unutulmamalıdırki Ortadoğu’da Türkiye, İran, Suriye ve Irak’ta kalıcı barış ve istikrarın sağlanmasının yolu Kürt sorununun demokratik ve özgün çözümüne bağlıdır’’ dedi.
Bakırhan, konuşmasında hükümetin ekonomik uygulamalarını ve 2005 yılı bütçesini eleştirdi.
’’Kürt sorununun çözümü konusunda da somut kapsamlı ve kalıcı barışa yönelik adım atılamadığını’’ ifade eden Bakırhan, cezaevlerinin sorun olmaya devam ettiğini, bu alanda yapılan yasa değişikliklerinin özellikle F tipi cezaevlerinde tecridi ortadan kaldıramadığını ifade etti. Bakırhan, ’’Sayın Abdullah Öcalan, halen hiçbir yasal dayanağı olmayan özel güvenlikli tek kişilik ada cezaevinde ağır tecrit altında tutulmaktadır’’ dedi.
Bakırhan’ın bu sözleri partililer tarafından alkışlandı.
Tuncer Bakırhan’ın konuşması sırasında terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan lehine zaman zaman sloganlar atıldı.
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün Filistin-İsrail arasında yaşanan savaş halinin sona erdirilmesi için girişimlerde bulunduğunu ve ’’barış elçisi’’ olarak ilan edildiğini ifade eden Bakırhan, ’’Barış için yapılan bu girişimler kuşkusuz bizi mutlu kılmaktadır, ama ülkemizde yaşananları kalıcı barış haline dönüştürmek için herhangi bir çaba sergilemeden Filistin-İsrail sorunundaki çabanızda inandırıcı olamazsınız. Öncelikle ülkemizdeki sorun çözülmelidir’’ dedi.
Bakırhan, AB üyelik sürecinde Kıbrıs sorunun önemli bir faktör olduğunu, ancak bunun çözümünün süreç için tek başına yetmeyeceğini, sürecin gerçek belirleyicisinin Kürt sorunun çözümü olacağını söyledi.
’’Kürt sorununun ülkenin bütünlüğü ve halkların demokratik birliğine dayalı çözümü için yeni bir yurttaşlık ve ulus tanımının yapılması gerektiğini’’ savunan Bakırhan, ’’Ulus tanımı soy temelli olmaktan çıkarılarak coğrafi temelde ülke esasına göre yeni bir tanımlamaya kavuşturulmalıdır. Bu çerçevede üst kimlik olabilmesi, tüm etnik ve kültürel farklılıkları ortak paydada buluşturabilmesi için Türkiyelilik tanımlamasına gidilmelidir’’ dedi.
Bakırhan, ana dilde eğitim öğrenim ve yayın serbestisi ile devletin resmi dilinin Türkçe olmasının yanında Kürtçe ve diğer isteklilerin dillerinin eğitim ve öğretim kurumlarında okutulmasının sağlanması gerektiğini savundu.

DEMOKRATİK TOPLUM HAREKETİ

Bir süredir gündemde olan ve DEHAP’ı da yakından ilgilendiren demokratik toplum hareketini önemsediklerini, siyasetin ve partililerin yaşadıkları tıkanıklığı aşmada önemli bir seçenek olarak gördüklerini ifade eden Bakırhan, ’’Bu kongre demokratik toplum hareketine paralel ve onun çalışmalarının da sağlıklı yürütülebilmesine güç sunacaktır’’ diye konuştu.
Bakırhan, sözlerini şöyle tamamladı:
’’Çok kültürlü bir ülke olan Türkiye hepimizin ülkesidir. Neden Kürtler’in evrensel demokratik kültürel haklarını talep etmesi halen bir iç tehdit ve tehlike unsuru olarak algılanmaya çalışılmaktadır. Biz Türk milliyetçiliğine de Kürt milliyetçiliğine de karşıyız. Ülkemizde yaşayan Türkü, Kürdü, Çerkezi, Lazı, Rumu, Yahudisi, Ermenisi, Asurisi hep birlikte bu topraklarda barış ve kardeşlik içinde yaşamayı çoktan hak etmişlerdir.
Artık günümüz AB süreçlerinde yol alma günüdür. Türkiye’nin de Türkiye’de yaşayanların da tek doğrusu budur. Bizi geçmişin karanlıklarına çekecek her türlü yanlış yaklaşımlardan uzak durmalıyız.’’
aa
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2005 Perşembe 13:41:40
Güncelleme :13 Ocak 2005 Perşembe 15:27:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?