23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Dehlizin sonu bulunamadı

Ordu merkeze bağlı Bayadı Köyü'nde denizden 575 metre yükseklikte bir tepenin zirvesindeki tarihi Kurul Kalesi'nin içinde bulunan dehlizde kazı çalışmaları sona erdi.

Arkeologlar tarafından M.Ö. 5. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Kurul Kalesi'nin zirvesinde başlayan ve Melet Irmağı yatağına kadar indiği ileri sürülen dehliz, yapılan temizleme çalışmaları sonunda 230. metrede son buldu. Yaklaşık 500 basamaktan oluşan dehlizde 230. metreden ileriye gidilemediği ortaya çıktı. Zaman zaman çöken ve yağan yağmurlardan sızan sulardan dolayı göle dönen dehlizin son bulması üzerine çalışmalarda sona erdirildi.

Ordu Müze Müdürü Yücel Kumandaş, 2002 yılında başlanan dehliz temizleme çalışmalarını bitirdiklerini açıkladı. Yüzyıllar içinde içi sürekli toprakla dolan dehlizin temizleme çalışmalarına başlanmasından sonra bir yeraltı şehri bulunacağı beklentisi olduğunu belirten Kumandaş, "Dehliz 230. metrede son buldu. Bu metreye kadar yapılan duvar ve merdivenler insan yapımı. Merdivenlerin son bulmasından sonra önümüze büyük bir kaya parçası çıkıyor. Yaptığımız tüm çalışmalarda dehlizin daha ileri gitmediğini gördük. Çalışmalarımız sırasında dehlizde üç kere göçük olayı meydana geldi. Meydana gelen kazalarda şans eseri ölen ya da yaralanan olmadı" dedi.

Dehlizin başlangıç noktası olan tepenin zirvesinin etrafının turistik alan haline getirildiğini belirten Kumandaş, 3 yıl süren arkeolojik çalışmalarda dehlizin Anadolu Tunç Çağı, Geç Arkaik, Helenistik, Roma ve hatta Bizans dönemlerinde kullanıldığının belirlendiğini söyledi. Kumandaş, "Yapan topluluk, dehlizin eğim oranını o kadar iyi ölçmüş ki, en küçük bir havasızlık problemi yaşanmıyor. Merdivenler, insani ölçülere uygun olarak kesme taştan yapılmış. Kazılar sırasında bronz Amisos sikkeleri, seramik parçaları, yemek kapları ve 18. yüzyıla ait bir gülle bulundu" diye konuştu.

Mynet
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2005 Cumartesi 11:23:37
Güncelleme :11 Temmuz 2005 Pazartesi 11:27:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?