19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Demirel'den 'siyasete dönüş' sinyali

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, yeniden aktif siyasete dönme mesajı vererek, "Şu anda bir parti siyaseti içinde değilim ama bu olmayacağım anlamına da gelmez. Devran nasıl döner bilmem" dedi.
Demirel, Kıbrıs'a ilişkin olarak, "Denktaş'a baskı yaparak, şantaj yaparak bir yere varamazsınız" ifadesini kullanırken, 28 Şubat'ta darbeyi önlediğini de iddia etti.
Demirel, Habertürk TV'de Basın Kulübü programına katılarak değerlendirmelerde bulundu. Kıbrıs'a ilişkin olarak hükümete sert eleştirilerde bulunan Demirel, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ı da kahraman olarak tanımladı. Denktaş'ın elinden gelen her şeyi yaptığı ve sıkı sık kendisi ile de görüştüğünü söyleyen Demirel, gelinen noktanın Kıbrıs Rum Yönetimi açısından daha elverişli olduğunu söyledi. Rumlar'ın ve Yunanlılar'ın plandan zarar gördükleri yönündeki kendi içlerindeki tartışmaları da 'timsahın gözyaşları olarak' değerlendirdi. Avrupa'dan tarih almak uğura Kıbrıs'ı vermeyi bir kişinin oğlunu başkasına vermeyi benzeten Demirel, hükümete seslenerek, "Neyi müzakere ettiniz. Bana bunun hesabını versin. Ben taraflı değilim. Ben sadece Türkiye'nin milli menfaatlerinin tarafıyım" dedi. Annan Planı'na 'evet' mi 'hayır' mi diyeceği yönünde net bir cevap vermeyen Demirel, "Benim ne diyeceğim alacağım cevaplara bağlı. Bunu nasıl cevaplandıracaklar. Ona göre cevap vereceğim. Bakacağım, benim yanıldığım bir şey var mı? Türklerin menfaati nasıl korunuyor. Kıbrıs, toprakların yüzde 8'i verilerek mi korunuyor. 70 bin Türk, muhacir yapılarak mı korunuyor. Güzelyurt verilerek mi korunuyor? 60 bin Rum'un KKTC'ye geçmesine izin verilerek mi korunuyor? Bunları bilmem lazım. Buna göre cevap vereceğim" diye konuştu. Denktaş'ı yiğit bir adam olarak niteleyen Demirel, "Denktaş'tan neden korkuluyor? Neyi kaçırıyoruz? Rauf Denktaş'a herşeyi açıklıkla anlatmalı, Denktaş'a baskı yaparak şantaj yaparak bir yere varamazsınız. Kıbrıs meselesi Edirne, Kars, Artvin gibi meseledir. Ne oldu Türkiye'nin olmazsa olmazlarına? Ben soruyorum, Denktaş soruyor, halk soruyor. Denktaş'a hak veriyorum. Ben Kıbrıs'ta yapılan seçime seçim demiyorum. Yarın referanduma gidilecek, 9 bin sayfayı kim okuyacak neye göre evet denilecek. Türkiye büyük bir yanılgının içindedir. Çözelim bitsin anlayışı çok yanlıştır" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE KUZEY IRAK'A GİRMELİYDİ"
Türkiye'nin bölünmek istendiğini vurgulayan Demirel, bunu amaçlayan kişilerin, AB Parlamentosu ve AB Komisyonu içinde de bulunduğunu söyledi. Buna kimsenin gücünün yetmeyeceğini ifade eden Demirel, Türkiye'nin kimseye muhtaç olmadığını kaydetti. Askerin Kıbrıs konusunda sessiz kaldığı yönündeki eleştirilere katılmayan Demirel, askerin düşüncelerini Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) dile getirdiğini belirtti.
1 Mart 2003 Tezkeresi'ni de yorumlayan Demirel, tezkerenin kabul edilmemesinin bir sonucu olarak Türkiye'nin Irak'ın yeniden yapılanmasında rol alamadığını savundu. Demirel, "Türkiye'nin ABD ile Kuzey Irak'a girmesi gerekiyordu. Kuzey Irak Kürt aşiretlerinin değil Türkiye'nin kontrolünde olmak zorundaydı. Oysa bugün ABD bile Kürt aşiretlerinin kontrolünde" dedi.

"DARBEYİ ÖNLEDİM"
28 Şubat'ta Necmettin Erbakan'ın istifa etmemesi üzerine koalisyon ortağı Tansu Çiller'e hükümet kurma görevi vermesine ilişkin de konuşan Demirel, "Ben böyle yaparak ikinci bir darbe olup Türkiye'nin 30 yıl geriye gitmesini engelledim" ifadesini kullandı.
28 Şubat kararlarının altında Necmettin Erbakan'ın imzası olduğuna değinen Demirel, Erdoğan'ı 28 Şubat'ın mahkum etmediğini ifade ederek, "Mahkemelerde yargılandı ve ceza aldı. Bu karar Yargıtay'a gitmiştir, bu hukuk sürecin hepsi mi yanlıştı? Bu hükümet 28 Şubat'a karşı çıkmadı. 28 Şubat hükümeti istifa ettirmedi, hükümetin kendisi istifa etmiştir, doğru da yapmıştır" dedi.
Konuşmasında yeniden aktif siyasete döneceğinin de sinyalini veren Demirel, "Şu anda bir parti siyaseti içinde değilim ama bu olmayacağım anlamına da gelmez. Devran nasıl döner bilmem. Ama yolu kapatmıyorum" diye konuştu.

"CÜNEYT ARCAYÜREK, KÖSTEBEK"
Erdoğan'ın Nobel Barış ödülüne önerilmesini de yorumlayan Demirel, "Almasına da karşı değilim. Ama Nobel Barış Ödülü'ne önerilirken biraz dikkat edilmeli. Bir savaş mı önlendi? Bir buluş mu yapıldı? kime nasıl verildi emsallerine bakmak gerekir" dedi.
Demirel, Cumhurbaşkanlığı dönemindeki Basın Danışmanı Cüneyt Arcayürek'i de nitelendirirken 'köstebek' dedi. Arcayürek, basın danışmanlığı yaptığı dönemde Köşk'te elde eteği bilgileri daha sonra kitaplaştırmıştı.
ANKARA - İHA
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2004 Pazartesi 19:35:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?