23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Demirel'den TMSF'ye tepki: Bu bir gasp sayılır

Kardeşi Şevket Demirel’e ait şirketlere TMSF tarafından el konulmasına tepki gösteren Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, ’’Türkiye Cumhuriyeti’nde kimsenin malına mülküne el konulamaz. Bu bir gasp sayılır’’ dedi.

Helikopterle İslamköy’e giden Demirel, gazetecilerin sorularını cevapladı. Süleyman Demirel, kardeşinin kimseye borcu olmadığını, mülkiyet hakkının aziz bir hak olduğunu söyledi.

"Türkiye’de bir başkasının suçu yüzünden bir başkası cezalandırılamaz" diyen Demirel, "umarım ki bu yanlış düzeltilecektir. Hukuk herkese lazım. Fevkalade üzgünüm’’ açıklamasını yaptı.

Ertürk’ün açıklaması

Egebank’tan dolayı TMSF’nin yönetim ve denetimine el koyduğu Şevket Demirel Holding’in dokuz şirketiyle ilgili TMSF Başkanı Ahmet Ertürk de, açıklamalarda bulundu.

Ertürk, son bir buçuk yıldır şirketlerle holding arasındaki ilişkiyi araştırdıklarını söyledi ve "holdingin bazı kaynak aktarma ilişkisi yeni tespit edildi, şirketlere el konuldu" dedi.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bankacılık yasa tasarısı görüşmeleri sürerken, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk Egebank’la ilgili olarak Şevket Demirel’in şirketlerine el konulması sürecini anlattı.

Ertürk, Şevket Demirel Holding’in yapısının farklı olduğunu belirterek, "bir buçuk yıldır süren çalışmalarda, yeni kaynak aktarımı tespit ettik. Arşiv arkeolojisi çalışması yapıyoruz" dedi.

Binlerce belge toplandığını açıklayan Ertürk, konuyla ilgili olarak Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yeni davalar açıldığını da söyledi, "yeni hukuki durumun sonuçları, önümüzdeki süreçte belli olacak" ifadesini kullandı.

El koyma süreci

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Yahya Murat Demirel’in eski sahibi olduğu Egebank ile ilişkisi tespit edilen Isparta’daki dokuz şirketin yönetimine dün el koydu.

50 kişilik TMSF ekibinin Isparta’da büyük bir gizlilikle yürüttüğü operasyon sırasında, Egebank’ın para transferlerine ilişkin klasörler Şevket Demirel’in sekreterinin odasında bulundu.

Baskını, nereye gideceklerini bilmeyen ve ’kamp’ diye çağrı yapılan 50 görevli gerçekleştirdi.

Egebank’a 21 aralık 1999’da el koyan TMSF, yaptığı çalışmalarda bankanın hâkim ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Murat Demirel’in aynı zamanda Göltaş Göller Bölgesi Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş. firmasını da vekaleten temsil ettiğini ve muhtelif yollarla bu şirkete banka kaynağı aktarıldığını tespit etti.

Ayrıca Demirel’in kardeşi ve Egebank’ın Yönetim Kurulu Üyesi Neslihan Demirel’in, bankanın ortaklarından Şevket Demirel Holding’in yüzde 15 hissedarı ve yönetim kurulu başkanı olması ve Şevket Demirel Holding’in yönetim ve denetiminde yer alan Ş. Nihan Atasagun, Yılmaz Kasap, Fettullah Selçuk ve Sertaç Bora Özyurt ile birlikte Göltaş ve el konulan diğer şirketlerle doğrudan veya dolaylı ortaklık ilişkisi içinde bulundukları belirlendi.

Hukuki işlemlerin tamamlanmasının ardından Bankalar Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca tespit edilen dokuz şirketin TMSF’ye devrine karar verildi.

Edinilen bilgiye göre TMSF, geçen cuma günü 50 kişilik bir ekibi kamp çağrısıyla Esentepe’deki merkezde topladı. Büyük bir gizlilikle yürütülen operasyon sırasında, nereye gideceklerinden haberi olmayan ekip uçakla Isparta’ya indirildi. Murat Demirel’in babası Şevket Demirel’in Isparta’daki şirketlerine yapılan baskında, Egebank’a el konulduğu günden beri aranan bazı belgeler bulundu.

Operasyon sona erdiğinde Şevket Demirel hakkında, "belge ve bilgi saklamak" suçunu işlediği iddiasıyla suç duyurusunda bulunulabileceği iddia edildi.
CNN Türk
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2005 Pazartesi 22:20:21
Güncelleme :27 Haziran 2005 Pazartesi 22:27:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
vahdet aydin IP: 212.48.37.xxx Tarih : 28.06.2005 08:04:53
tmsf,nin yaptigi gaspsa bende diyorumki yahya demirelin yaptigi neymis onu ogrenmek istiyorum.