18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Demirel'in 9 şirketi Fon'a geçti

TMSF, eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in yeğeni Yahya Murat Demirel’in el konulan şirketi Egebank’la bağlantılı 9 şirkete el koydu.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan (TMSF) yapılan açıklamada, Egebank’ın fona devredildiği tarihteki zararının 1.13 milyar dolar olduğu, hakim ortağın kendi bankasından ve diğer fon bankalarından kullandığı nakdi ve gayrinakdi kredilerin bakiyesinin ise ihtarname tarihleri itibariyle 498.5 milyon dolar olduğu kaydedildi.

Bugüne kadar yapılan tahsilatın toplam 29 milyon dolarda kaldığı kaydedilen açıklamada, Bankalar Yasası uyarınca fon kazanımlarının tutarının 9 milyon dolar olduğu bildirildi.

TMSF’nin yaptığı çalışmalarda, Egebank’ın hakim ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı olan Yahya Murat Demirel’in, aynı zamanda Göltaş Göller Bölgesi Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş’yi vekaleten temsil ettiği ve muhtelif yollarla şirkete banka kaynağı aktardığını tespit etti.

Egebank’ın ortaklarından Şevket Demirel Holding A.Ş’nin yüzde 15 ortağı olduğu ve Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yapan Neslihan Demirel’in aynı zamanda Egebank Yönetim Kurulu üyesi olduğuna dikkat çeken TMSF, Şevket Demirel Holding ile holdingin yönetim ve denetiminde yer alan "Neslihan Demirel, Ş. Nihan Atasagun, Yılmaz Kasap, Fettullah Selçuk ve Sertaç Bora Özyurt"un Göltaş ve el konulmasına karar verilen şirketlerde doğrudan ya da dolaylı ortaklık ilişkisini saptadı.

EL KOYMA GEREKÇESİ TAHSİLATI ARTIRMA

Açıklamada, "Egebank hakim ortaklarından bugüne kadar yapılan düşük miktardaki tahsilatı arttırmada yarar sağlayacağına inanıldığı için 9 şirketin yönetim ve denetimleri Fon tarafından devralınmış bulunmaktadır. TMSF yasaların kendisine yüklediği görev ve sorumlulukların bilincinde olarak, Fon’a devredilen bankaların kamuya maliyetini en aza indirme çabalarını kesintisiz sürdürmektedir" denildi.

EL KONULAN 9 ŞİRKET

TMSF tarafından el konulan 9 şirket şöyle:

"Göltaş Göller Bölgesi Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş., Puccinelli- Elmataş Göller Bölgesi Meyve Sebze Değerlendirme San. ve Tic. A.Ş., Elma-Su Elma ve Diğer Meyveler Özü ve Suları San. ve Tic. A.Ş., Orma Orman Mahsulleri Entegre San. ve Tic. A.Ş., Göl Yatırım Holding A.Ş., Göltaş Hazır Beton ve Yapı Elemanları San. ve Tic. A.Ş., Göltaş Enerji Elektrik Üretim San. ve Tic. A.Ş., Orkav Orman ve Tarım Sanayi Hammadde Üretim A.Ş., OZF Fidancılık San. ve Tic. A.Ş."

ANKA
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2005 Pazar 14:17:22
Güncelleme :26 Haziran 2005 Pazar 14:20:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?