18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Demiröz’e göre ’devletin malı deniz’

ANKARA - TRT Genel Müdürü Şenol Demiröz’ün, haber, spor ve eğlence programlarının vazgeçilmez danışmanı yaptığı Yusuf Öztel ve Asım Tellioğlu için Meclis’i bile yanıltmayı göze aldığı ortaya çıktı.

Demiröz, soru önergelerine verdiği yanıtlarda danışmanlarına yapılan ödemeleri gizledi.

Masraflar da kurumdan

Demiröz, Ocak 2004’te göreve başlarken danışman olarak beraberinde getirdiği Cevdet Tellioğlu, Asım Tellioğlu, Yusuf Öztel, Serpil Akıllıoğlu, Arda Aydoğan ve Ayhan Bölükbaşı için harcama onayı çıkarttı. Onayda, bu kişilerin misafirhaneden yararlanması, ulaşım giderlerinin karşılanması, yemek ücretlerinin ödenmesi, mesai saati dışında ikramda bulunulabilmesi ve harcamaların ’genel müdür temsil giderleri’ faslından yapılması öngörüldü.

Üçü de akraba

Cevdet Tellioğlu, Asım Tellioğlu ile Yusuf Öztel’in akraba ve Demiröz’ün İstanbul Büyükşehir Belediye’sinde görevli olduğu dönemde mesai arkadaşları oldukları kısa sürede anlaşıldı.

Cevdet Tellioğlu, bir süre önce yetkileri kısıtlanıncaya kadar Demiröz’ün süper müşaviri oldu. Asım Tellioğlu ile Yusuf Öztel de TRT’nin ’her konuda danışmanı’ olup çeşitli ödemelerle desteklendi.

Yusuf Öztel, haber, müzik-eğlence ve spor programlarının vazgeçilmez ’danışmanı’ oldu ve hizmetinin karşılığı bu yolla ödendi. Asım Tellioğlu da ’konu danışmanı’ olarak ücretlendirildi.

TRT’yi takibe alan CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol ile Yozgat Milletvekili Emin Koç’un, önergelerle soru yağmuruna tuttukları Demiröz, bu iki isme yapılan ödemeler konusunda altı ay arayla çelişkili bilgiler verdi, kimi bilgileri TBMM’den gizledi.

Öztel’e ödemeleri önce Anadol sonra da Koç, Meclis’e taşıdı. Demiröz, Anadol’un önergesine 15 Temmuz 2004’te şu yanıtı verdi:

"Müzik-Eğlence Programları Müdürlüğü’nce yapılan ’10’dan Önce’ programının tasarlanmasıyla yayına hazır hale getirilmesinde ve programda ’konuk danışman’ olarak istifade edilen Yusuf Öztel’e brüt 22 Mart-2 Nisan arasında 960 milyon lira, 5-30 Nisan arasında 1 milyar lira, 3-31 Mayıs arası 1 milyar 750 milyon lira ödenmiştir. Yusuf Öztel ile Asım Tellioğlu’na başka programlar sebebiyle ödeme yapılmamıştır."

Bu yanıt TBMM’nin Tutanak dergisinde de yayımlandı.

Altı ay sonra gelen itiraf

Şenol Demiröz, 13 Ocak 2005’ te CHP’li Koç’un soru önergesine verdiği yanıtta ise şu itirafta bulundu:

"Haber programları için bilgi ve deneyimleriyle program içeriğinin zenginleştirilmesine yönelik olarak kurum dışı kişilerden hizmet alımı yapılmaktadır. Bu amaçla Yusuf Öztel’den hizmet alımı yapılmıştır. Adı geçene haber merkezindeki çalışmalarda danışmanlık yapmak üzere nisan ve mayıs 2004 ayları için iki aylık hizmet alımı karşılığı brüt 2 milyar 350 milyon TL ödenmiştir.

16 Haziran-4 Temmuz arasındaki EURO 2004 Avrupa Futbol Şampiyonası’yla ilgili hazırlanan 20 program için danışmanlık hizmeti karşılığı toplam brüt 2 milyar 400 milyon lira ödenmiştir."

Demiröz, Öztel’e haber merkezindeki ödemelerin temmuz ve ağustosta 2 milyar 400 milyon lira olduğunu belirtirken, Futbolvizyon programı için 1 milyar 840 milyon, müzik-eğlence programı için 3 milyar 710 milyon danışmanlık ücreti verildiğini kaydetti.

Demiröz, Anadol’a yanıtında Asım Tellioğlu’na ’10’dan Önce’ programına ’konu danışmanı’ yapılarak brüt 3 milyar 950 milyon lira ödendiğini belirtmesine karşın, Koç’un sorularına, "Asım Tellioğlu’na herhangi bir nedenle ücret ödendiğine dair bilgi kayıtlarda yok" yanıtını verdi.

Demiröz, bu kişilerin eğitim durumları ve mesleki deneyimleriyle ilgili soruları ise yanıtsız bıraktı.

RADİKAL GAZETESİ
Yayın Tarihi : 2 Mart 2005 Çarşamba 12:31:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?