24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Deniz neden çekildi?


Dünya eksenini sarsan Güney Asya depremi sonrası, Türkiye’de de Ege ve Akdeniz’de yaşanan ciddi orandaki su çekilmelerini araştıran bilim adamları şaşkın: Daha önce bu boyutta çekilme yaşanmadı!

Milliyet gazetesinde Önay Yılmaz imzasıyla yayımlanan haberi alıntılayarak aktarıyoruz... 

Türk bilim adamları, tüm Türkiye’de heyecan yaratan Ege ve Akdeniz’deki ’alışılmamış’ su (deniz) çekilmelerinin sebebinin peşine düştü.
Akdeniz ve Ege’deki deniz çekilmelerinin, Güney Asya’da meydana gelen büyük depremden kaynaklanmış olabileceği üzerinde duran bilim adamları, "Su çekilmeleri, meteorolojik olaylar, gelgit etkisinin yanı sıra, Güney Asya’daki depremden de kaynaklanmış olabilir" görüşündeler. Bu büyük deprem nedeniyle Dünya’nın eksenindeki sapmanın bu su çekilmelerine neden olabileceğini kaydeden bilim adamları, yine de "Bunu söylemek için çok erken" görüşündeler.

’Bu biraz fazla oldu’

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı yetkilileri de, Ege ve Akdeniz’de durumun normale döndüğünü belirtti ve yurtdışı ölçümleri için yabancı bilim adamları ile irtibat kurulduğunu açıkladı.
Bu boyutta geniş çaplı bir deniz çekilmesinin daha önce yaşanmadığını belirten yetkililer, özetle konu hakkında şu görüşleri dile getirdi:
"Bu boyut biraz fazla oldu. Daha önce 20 - 25 santim olan bir şeydi; bu kez 40 santimlere çıktı. Bazı ifadelerde bunun 2-3 metre olduğu belirtildi, ancak bu doğru değil. 30 santimlik su seviyesi düşüşü belki yatay olarak 50 metreye tesir edebilir. Kayaların ortaya çıkması, teknelerin toprağa değmesi gibi sonuçlar, olayın her zamankinden biraz daha fazla olduğunu gösteriyor. Tabii bunun içinde astronomi, jeoloji, jeofizik gibi birçok disiplini ilgilendiren faktörler var. Örneğin yüksek basıncın bu bölgede bu kadar uzun süre kalması da çok normal değildi. Ay’ın gelgit etkisi de olabilir, ancak henüz incelemedik. Eksende hafif kaymadan bahsediliyor, ancak bunu maalesef tam detaylı bilmiyoruz. Etkisi olabilir ama henüz kesin bir şey söylenmiyor. Deniz eski haline dönüyor. Biz bunun kısa süreli anomali olduğunu düşünüyoruz. Araştırmalar sürüyor, ancak kesin neden henüz belli değil."
ABD’li bilim adamları, Güney Asya depreminin Dünya’nın ekseninde dönüşünü muhtemelen kalıcı şekilde hızlandıracağını ve bunun da günleri saniyenin 3 milyonda biri kadar kısaltacağını, ayrıca depremin dünyanın kendi ekseni üzerinde 2.5 santim yalpalamasına neden olduğunu açıklamıştı.

MİLLİYET
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2005 Çarşamba 18:14:09
Güncelleme :20 Ocak 2005 Perşembe 00:45:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?