19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Denktaş: '10 Şubat dayatmanın daniskasıdır'

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın Kıbrıs’ta taraflara gönderdiği daveti ’dayatmanın daniskası’ olarak nitelendirdi. Denktaş, sabah saatlerinde kaldığı Sheraton Otel’de basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu. Denktaş, 10 Şubat’ta New York’ta müzakerelere katılma kararını bugün Ada’ya döndükten sonra yapacakları değerlendirmenin ardından vereceklerini bildirdi. Denktaş, karar aşamasında Türkiye ile konuyu yeniden değerlendireceklerini de söyledi. Denktaş, zamanın daraldığının hatırlatılması üzerine bu zamanı kendilerinin değil başkalarının tayin ettiğini ifade etti. Denktaş sözlerini şöyle sürdürdü:

"İki ayağımızı bir pabuca koyuyorlar. Bu insafsızlık, bir nevi dayatma. Bunların olmaması lazım. Kıbrıs sorunu iki taraf arasında anlaşmalarla olacak. Buna fırsat vermeleri lazım. Zaman kısalırsa mesele değil, olacaksa olur".

Erdoğan ve Sezer’le bugün görüşüp görüşmeyeceğine dair bir soruyu da cevaplayan Denktaş, bugün böyle bir görüşme olacağını sanmadığını, fırsat olmayacağını söyledi. Kendisinin ve beraberindekilerin öğle saatlerinde Türkiye’den ayrılacağını kaydeden Denktaş, Türkiye’nin gerekli girişimleri yaptığını ve neticeleri Ada’ya bildireceklerini söyledi.

Bir gazetecinin ’10 Şubat’ta New York’a giderseniz bütün şartları kabul etmiş olacaksınız. Bu zor bir karar değil mi?’ yönündeki sorusuna Denktaş, "Bu da dayatmanın daniskasıdır. Böyle müzakere olmaz. Ya gel ve gelirsen kabul et ya da gelmezsen suçlu ol. Bu müzakere değil ki. Biz herşeyi konuşmaya açığız. Hayati haklarımız ve yetkilerimiz var ve bunları savunmak zorundayız. Bunları kaale almayan kurumlar karşısında ellerimiz havada teslim olduk, hezimete uğradık diyecek halimiz yok. Halkımız ayakta ve diridir. Biz eşit şartlar içinde iki halk arasında yeni bir ortaklık kurulması için yıllardır savunuyoruz. Uzlaşma ihtiyacı hissetmeyen taraf Rum tarafıdır" dedi.

ANKARA-(İHA)
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2004 Cuma 00:00:07
Güncelleme :7 Şubat 2004 Cumartesi 15:21:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?