20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Denktaş: 20 Temmuz'un intikamını mı almaya çalışıyorlar

Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Cumhurbaşkanlığı konutunda bugün yapılan müzakerelerle ilgili olarak basın mensuplarının sorularını cevapladı.
Kısa süren görüşmede teknik konuların görüşüldüğünü belirten Denktaş, "Merkezi hükümet kurulursa, nerede kurulacağı ve binalarının nerede olacağı konuları ele alındı" dedi. Bunun için her iki tarafın da bir kişi tayin edeceğini ifade eden Denktaş, Lefkoşa Havaalanı'ndaki bina ve Ledra Palas'ın konuşulduğunu söyledi. Buraların geçici olacağını belirten Denktaş, kalıcı merkezlerin neresi olması gerektiğinin ise yeniden gündeme geleceğini kaydetti.
Denktaş, "Tabiatıyla bütün konu, müşterek merkezi bir hükümet kurulmasına bağlı olarak anlaşmaların selametle sonuçlanmasıdır. Ama zaman darlığı nedeniyle bu konu ile ilgili olarak önceden hazırlık yapılması gerekiyor. Diğeri ise, bayrak ve marş konuları olmuştur. 2 bin kişi bayrak 200 kişi de marş için resimler göndermiştir. Bunların incelenmesi konusunda; bayrak için 3, marş için 3'er kişilik heyetler oluşturulması istendi. Bunlar da tabi tespit edilecek. Bu konular konuşuldu ve erken bitti. Her nedense esas konuya geçilmek istenilmedi. Bir beklenti içinde olabileceklerini düşünüyoruz. 'New York'tan ya da Atina'dan bir talimat bekliyorlar' diye düşünüyoruz. 'Gündem nedir? Biz hazırız' dedik. Salı gününe ertelendi. Çünkü arada Rumlar'ın dini bayramları var. 'Salı ne konuşacağız?' dedik. De Soto, 'Ne konuşacağımıza bakarız' dedi. Dolayısıyla bu konu da askı da kaldı" dedi.
Gazetecilerin referandum tarihinin neden 21 Nisan olduğunu ve neden referandum sonucunun 90 gün sonra olan 20 Temmuz'da hayata geçeceğini sorması üzerine, Cumhurbaşkanı Denktaş, "Sahi mi? Çok iyi hesaplamışlar. Bunlar 20 Temmuz'un intikamını mı almaya çalışıyorlar?" diye konuştu.
Başka bir gazetecinin müzakerelere yönelik basın karartması ile ilgili bir sorusuna da cevap veren Denktaş, "Bana, kimse basın karartmasından bahsetmedi. Ben bugün görüşmelere, halkıma her gün olanları söyleyeceğim diye girdim. Çünkü zorlama tarihler, zorlama bir referandum var. Dolayısıyla halkın Annan Planı'nın ne getirdiği ne götürdüğü konusunda fazla bilgisi yok. Salı'dan sonra, artık ciddi görüşmeler başlar. Ankara ile birlikte yürüyoruz. Bu bir yoldur. Sonuna kadar yürüyeceğiz. Sonuna geldiğimizde bakacağız" şeklinde konuştu.
Basında çıkan haberleri de eleştiren Cumhurbaşkanı Denktaş, "Rum basınına inanırsanız, göğe çıkmanız lazım. İstediklerini yazıyorlar. Türk basının bir kısmına inanmıyoruz. İnanmıyorum değil, maksatlı yazıyorlar. Beni, Türk basını ile kavga ettirmeyin" ifadelerini kullandı.
MESUT GÜNSEV - LEFKOŞA (İHA)
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2004 Cuma 17:41:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?