18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Denktaş: Enosis'in önünde duvar olmak hakkımızdır

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, "Enosis’in önünde duvar gibi dikilmek hakkımızdır" dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı , gözleri kapalı sandık başına gideceklerini, ayrıca, Türkiye’den istekleri konusunda güvence alınmadan plana imza atılmaması ve paketin içinde ne olduğunu bilinmesi için müzakerelerin sürmesi gerektiğini vurguladı.

KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, Türk Ocakları Vakfı tarafından Eresin Otel’de düzenlenen "Kıbrıs İle İlgili Son Gelişmeler" konulu toplantıya katıldı.

Toplantıda yaptığı konuşmada, Kıbrıs’ta devlet olamadıklarını dile getiren Denktaş, adada Rum tarafından yüzde yüz Rumlar’dan oluşan, Türkler’in ise yüzde 33 ile temsil edileceği, Rumlaşacak karma bir devlet oluşturulmak istendiğini öne sürdü. Rumlar’a yerel siyasi hak da verileceğini belirten Denktaş, "Biz iki devletin varlığına dayalı, iki devletin anlaşarak bir üst makama verecekleri haklarla oluşan bir ortaklık devletinin kurulmasını istedik, başaramadık. Çünkü dünyada Kıbrıs’ı alıp kaçma oyunu devam ediyor. Rum lideri açıkça söyledi; ’Ben devletin Cumhurbaşkanıyım, devlet aldım, bu devleti cemaat statüsüne indirmem’ dedi. ’Biz AB’ye gireceğiz. Türkiye’de AB’ye girdikten sonra istediğimizi çatır çatır alacağız’ diyor. Nerede iyi niyet? Türkiye’yi dolaylı yollardan Enosis yapmak, anlaşmayı çiğneyerek AB’ye girmektedirler. 1960 anlaşmasından vazgeçmeyeceğiz. Enosis’in önünde duvar gibi dikilmek bizim hakkımızdır. Bu anlaşmaya imza atarsak, askeri gemilerimiz sefer yapamayacak. Anadolu’dan gelen su ve elektrik boruları Rum’un izni olmadan döşenemeyecek. Aramızda derin, güçlü petrol kaynakları vardır. Bütün kavga, hepimizi bundan mahrum içindir. Türkiye’yi adadan çıkarmak isteyenler, "Kıbrıs bize jeopolitik olarak lazım" diyen ABD, İngiltere ve Avrupa ülkeleridir. Türkiye’yi çıkarmak onların görevi haline gelmiştir. Eğer Annan Planı uygulanırsa, 10 yıl içinde Kıbrıs’ta Türk kalmaz" dedi.

Referandumların halkın iradesini tespit için en doğru, en kabul edilen yol olduğunun altını çizen Denktaş, önemli olanın halkın hangi maksatla nereye oy verdiğini bilmesi olduğunu kaydetti. Kıbrıs’ta nereye oy vereceklerini bilecek durumda olmadıklarını dile getiren Denktaş, "Başkalarının hazırladığı plan, anayasalar, içinde Atatürk’e atıf var. Atatürk’ü de çıkarmışlar. ’Gelin oylayın’ diyorlar. 9 bin sayfalık bir paket var. Bunları okumak, halkımıza ne getirir, ne götürür incelemeye zaman yok. Gözümüz kapalı sandık başına gideceğiz. Rumlar ’hayır’ derse, zaten AB’ye girmişlerdir. Siz ’hayır derseniz, yalnızlığa itilirsiniz, Türkiye’nin AB’ye girme hakkını engellersiniz’ diyorlar. Bu ne biçim terazidir? Birine mükafat, diğerine ceza veriliyor. Daima Türk’ü suçlu buluyor. Kıbrıs’a hakim olmak için elinden geleni yapıyor. Bunlar karşısında daima Anavatana karşı olarak direndik" diye konuştu.

MAL MÜLK KONUSU

Bu güne kadar bildikleri yolda yürüdüklerini ifade eden Denktaş, önlerine konulan paketi kabul etmediklerini söyledi. Müzakere etmek istediklerini kaydeden Denktaş, sözlerine şöyle devam etti:

"Haklarımızı savunmak istiyoruz. Vatansız, milletsiz, Sakarya’sız bir şey olmaz. Millet deyince, bir yürek halinde çarpacağız. Yeniden birbirimize sarılacağız. 24 Nisan’da yıllarca mücadele yapmaktan yorulmuş, Kıbrıs Türk’ü önüne AB konmaktadır. ’Zengin olacaksın, iş bulacaksın’ denmektedir. Avrupa ülkelerinde var olan sıkıntılardan kimse bahsetmiyor. Gençlerden ’evet’ oyu kullanmaları istenmektedir. Hayır oyu kullananlar, vatan haini ilan edilmektedir. Bu plan mal, mülk kavgasını saatli bomba gibi içimizde bırakan bir plandır. Bütün Kıbrıs’ı yeniden ele geçirmek istiyorlar. Maalesef Annan Planı bu şansı bol bol veriyor. Klerides, ’Biz Türk askerinin Kıbrıs’tan çıkmasını, göçmenlerin evine dönmesini istemiştik. Bu plan bunu sağlıyor’ demişti. İngilizler, Kıbrıs Rumları’nın eve dönmesi için 12 sebep sıralamış. Bunlar AB ile anlaştıkları yasalar. Rumlar’ın yasaları, bir paket içinde önümüze konuyor. Dünyanın hiç bir yerinde böyle bir usulle bir topluluk küçümsenmemiş, insan hakları insan kurucusu olan ülkeler tarafından bu kadar aşağılanmamıştır. Biz suçlu muyuz? Bize bunu niye yapıyorlar? ’Kıbrıs meselesini halletmeden AB’ye giremezsiniz’ diyorlar. Bu meseleyi Türkiye mi başlattı? Yunanistan başlattı. Kıbrıs meselesini Yunanistan’ın önüne koyun. Terörün, toplu mezarların hesabını sorun. ’Bunları yapmazsanız AB’ye giremezsiniz’ niye demiyorlar?"

"Kıbrıs feda edilebilir mi? Kıbrıs’ta ki şehitleri, şehitlikleri kime bırakıp gideceksiniz? Biz yanıt verin" diyen Denktaş, Kıbrıs Türkleri’nin tarihte sürekli adadan ayrılmak zorunda bırakıldığını söyledi. Adadan ordu çekilip gittiği günden itibaren adanın yine boşalacağını dile getiren Denktaş, her iki tarafın ’evet’ demesi durumunda planın TBMM’ye götürüleceği kaydetti. Türkiye’den istekleri konusunda güvence alınmadan plana imza atılmaması ve paketin içinde ne olduğunun bilinmesi için müzakerelerin sürmesi gerektiğini kaydeden Denktaş, "Biz Annan Belgesi’ni imzalamaya hazır değiliz" diyerek konuşmasını tamamladı.

Konuşmasının ardından Denktaş’a, Türk Ocakları İstanbul Şube Başkanı Cezmi Bayram tarafından plaket verildi.

İSTANBUL-(İHA)
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2004 Cumartesi 16:40:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?