19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Denktaş: 'hayır' konusunda umutluyum

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, yarın yapılacak referandumda, Türk tarafından "güçlü bir evet" çıkmayacağını ifade ederek, "Kıbrıs Türk halkının ateşten gömleği birçok kez giydiğini, yine giymek isteyeceğini sanmadığını" söyledi.

Denktaş, TRT-2 televizyonunda yaptığı açıklamada, referandumdan "hayır" çıkacağı konusunda umutlu olduğunu belirterek, Annan Planı'nın 5 kez değiştirilmesine rağmen, halkı ezen bir plan olduğunu kaydetti.

Denktaş, "Referandumda 'evet' çıkarsa istifa eder misiniz?" sorununa karşılık, referandum sonrası halkın isteği doğrultusunda hareket edeceğini belirtti. Denktaş, Başbakan Mehmet Ali Talat'ın, referandumdan "evet" çıkarsa kendisinin istifa etmesi gerektiği yönündeki sözlerinin anımsatılması üzerine ise şunları söyledi:

"Sayın Mehmet Ali Talat seçimleri kazanmak için, BM'nin, Amerika'nın, Türkiye temsilcilerinin de istediği bir siyaseti yürütmüştür. O da, Denktaş'tan kurtulma siyasetidir. Ben kararımı, halkın istemine göre vermiş olacağım, kimse merak etmesin"

Türkiye ile birlikte yürüdüğünü ve halkını da "Türkiye" dediğinde her şeye boyun eğmeye ve kabul etmeye alıştırdığını, bundan memnun olduğunu, çünkü Türkiyesiz olamayacaklarını ifade eden Denktaş, Kıbrıs konusunun Türkiye'de partiler üstü bir dava olduğunu, ancak şimdi ilk kez, iktidardaki hükümetin tek başına karar verdiğini söyledi.

"Milli Güvenlik Kurulu'nda alınan tavsiye kararlarının dışında hareket edildiğini" öne süren Denktaş, "Kendilerinin bize vermiş oldukları, 'olmazsa olmazlar olmazsa masadan biz de kalkarız, merak etme Denktaş Bey' sözlerini unutarak olmazsa olmazlar olmadığı halde halkıma 'evet' demeyi öneren bir Türk hükümeti ile karşı karşıyayım. Türk hükümetinin yolu, Türkiye için belki en iyi yoldur, ben onu bilemem. Ama takip edilen yol benim halkımı yok edecek, ezecek bir yol ise bunun feryadını yapmam benim görevimdir" dedi.

Denktaş, referandum sonrasında, kendi içlerinde değerlendirme yaptıktan sonra Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos ile temas edeceğini belirterek Papadopulos'a, "Avrupa Birliği yoluyla bizi kendinize yamalama oyunundan vazgeç. Bizi eşit egemen bir halk olarak kabul et. Yeni bir ortaklık yapacaksak bu ortaklığı doğru dürüst yapalım, iki eşit taraf arasında yapalım ve Türkiye'nin haklarını ortadan kaldırmaksızın yapalım" çağrısı yapacağını bildirdi.

LEFKOŞA
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2004 Cuma 20:49:05
Güncelleme :30 Ağustos 2004 Pazartesi 17:36:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?