22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Denktaş: Mülk siyaseti silahlı kavga çıkarır

KKTC’nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Rumların Kıbrıslı Türklere açtığı mal-mülk davalarının, Kıbrıs sorununu çözüme değil, Rumların mülk konusundaki bu siyasetinin insanları silahlı kavgaya götüreceğini belirterek, “Rum aklını ve siyasetini değiştirmelidir” dedi.

Yeni çalışma ofisinde soruları yanıtlayan Denktaş, KKTC hükümetinin Rumların mülk davaları konusunda müdafaa kararı aldığını ve hükümetin bu kararın arkasında duracağını belirterek, Kıbrıs Türklerinin Rumların oyununu görmesini ve artık buna göre kendine bir yol çizmesini istedi. Denktaş, “O yol da devleti ve egemenliği korumak yoludur. Türkiye’den kopmamak yoludur” dedi.

Denktaş, eski Rum yönetimi lideri Glafkos Klerides döneminde, Türkiye kökenli KKTC vatandaşlarıyla ilgili bilgilerin, İçişleri Bakanlığı’ndaki bir kişi tarafından, Rumlara para karşılığında satıldığını ve bu durumu rapor ettiğini söyledi.

Daha rahat bir ortamda olduğunu ifade eden Denktaş, İngiliz arşivlerini inceleyerek, Türkçe’ye çeviriyor. Denktaş, gazetelere yazı yazdığını ve Anadolu’nun her yerinden, “yürüdüğü yolun doğru yol olduğunu” teyit eden mesajlar aldığını belirtti.

"KÖYLÜLER MÜLK DAVASI NEDENİYLE KAYGI DUYUYOR"

2.5 yıldan sonra ilk kez hafta sonu Karpaz Burnu’na kadar gittiğini ve iki köyü ziyaret ettiğini anlatan Denktaş, “Bu da bana büyük bir ferahlık verdi” dedi.

Köylülerin, Rumların mülk davaları nedeniyle büyük endişe duyduğunu ifade eden Denktaş, köylülere, Rum tarafından bu yönde gelen sesleri umursamamalarını, devletlerine ve tapularına sahip çıkmalarını söylediğini aktardı.

"MASADA HALLEDİLECEK"

Mal-mülk konusunun siyasi masada oturup halledileceğini kaydeden Denktaş, Rum tarafının Türk mallarını ya tahrip ettiğini ya da mecburi istimlak adı altında el koyduğunu söyledi. Denktaş, “Bunların tazminatını vermezken, Kıbrıslı Türkleri takip etmesi, AB’yi arkasına alarak bu çözümü yapması niyetlerini göstermiş olur, halkımızı da uyandırmış olur. Rum aklını değiştirmelidir, siyasetini değiştirmelidir. Bu akıl, ’Kıbrıs benimdir’ aklıdır. Kıbrıs iki halkın vatanıdır” dedi.

Uzlaşmaya hazır olduklarını, ancak tapuların ayrı olması gerektiğini kaydeden Denktaş, “Bir daha bizi yeniden istilaya kalkamasınlar ve anlaşma kalıcı olsun. Bunu istiyoruz” ifadesini kullandı.

"MÜLK DAVALARI İÇİN GELEN TAAHHÜTLÜ MEKTUPLARI ALMAYIN"

KKTC’nin 1. Cumhurbaşkanı Denktaş, Rumların Kıbrıslı Türkler aleyhine açtığı mal-mülk davalarının, Kıbrıs sorununu çözümsüzlüğe götüreceğine işaret ederek, “Çözüm olmaz, hiçbir şey yapamazlar” dedi. Denktaş, Rumların, Rum tarafında alacakları kararları kuzeyde icra edemeyeceğini, Rum tebligat memurlarının da kuzeyde görev yapamayacağını söyledi.

Rumların celpnameleri mektupla da gönderdiğine işaret eden Denktaş, “Eğer herhangi bir kimse taahhütlü mektup beklemiyorsa ve şimdiye kadar hiç almamışsa bundan sonra da gelen taahhütlü mektubu almasın, iade etsin. Böylelikle Rumların oyununa gelmeyelim” dedi.

Tazmin komisyonu kurduklarını ve Rum yönetiminin, Rumların bu komisyona başvurmasını engellediğini belirten Denktaş, Rumların uzlaşma istemediğini, Kıbrıs’ın tümünü istediğini söyledi. Kıbrıs Türklerinin bunu görmesini ve artık buna göre kendine bir yol çizmesini isteyen Denktaş, “O yol da devleti ve egemenliği korumak yoludur. Türkiye’den kopmamak yoludur” dedi.

KKTC’de son günlerde asayiş olaylarının artması bahane edilerek heyecana kapılmanın ve Türkiye’den kimlikle girişlerin eleştirilmesinin doğru olmadığını ifade eden Denktaş, “Pasaport istensin gibi devamlı Türkiye’ye yönelik edebiyat ayıptır, günahtır ve yersizdir” diye konuştu.

“HÜKÜMETİN KARARI, TESLİMİYET DEĞİL MÜDAFAA KARARIDIR"

Denktaş, “KKTC hükümetinin, Rumların Kıbrıslı Türklere açtığı mülk davalarındaki tavrını nasıl buluyorsunuz?” sorusuna karşılık, hükümetin konuyu değerlendirerek bir karar aldığını ve bunun da arkasında duracağını belirterek, şunları söyledi:

“Yani teslimiyet kararı değildir, müdafaa kararıdır. Hükümetin temas ettiği avukatların gösterdiği yoldan bir müdafaa hattı çizilmiştir. Bunu görelim nereye gidecek. Benim kendilerine önerim, bizim zamanımızda bu konularda temas ettiğimiz İngiliz avukatlar vardır. Özellikle yabancıları İngiltere’de taciz edebilecekleri için, bu avukatlarla teması sürdürmelidirler. Bunların görüşlerini almalıdırlar. Bunları hatta Kıbrıs’a davet ederek, buradaki durumu göstermelidirler.”

SİLAHLI KAVGA

Hafta sonu Karpaz’a giderken etrafa, bir Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) hakimi gözüyle baktığına işaret eden Denktaş, mal-mülk konusunun mahkeme yoluyla halledilmesinin mümkün olmadığını vurguladı ve “Ancak insanları silahlı kavgaya götürür” dedi.

Denktaş, her yerin değiştiğini, tarlaların apartmana dönüştüğünü, bu konunun karşılıklı tüm malların masaya getirilmesi suretiyle çözüleceğini söyledi. Denktaş, bunun için yıllar önce toplu değerlendirme, takas ve teminat önerdiklerini anımsattı. Denktaş, Türk tarafının, Rumlardan alacağının peşine düşmesi gerektiğini vurguladı.

“BİLGİLER RUMLARA SATILDI”

Rauf Denktaş, Rumların mülk davalarında, Kıbrıslı Türklerin kimlik kartı almak için verdiği bilgileri kullandığı yönündeki haberlerin anımsatılması üzerine, Rumların ellerine geçen her bilgiyi değerlendireceğini söyledi.

Rumların Türk tarafından parayla bilgi aldığına işaret eden Denktaş, şunları söyledi:

“Klerides ile Annan planını zamanında konuşurken, ’Türkiye’den gelenler şu kadardır’ dediğimde, ’Denktaş, senin söylediğinin çok üstündedir, şimdi istersen sana mahalle mahalle listelerini getirebilirim’ dedi. Bizim de bilgimiz, bizim İçişleri Bakanlığı’ndan birisi bu bilgileri satmıştır. Bu gerçektir. Ben o günden bunun raporunu verdim. İçişleri Bakanlığı’ndan bir kişi o bilgileri maalesef Rumlara satmıştır.”


AA
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2005 Salı 18:19:02
Güncelleme :10 Mayıs 2005 Salı 18:20:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?