22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Denktaş: Putin bizi ürküttü

KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, “Putin’in şimdi Annan Planı’nı destekleme yönüne gitmesi, bizi biraz ürkütmüştür. Çünkü Annan Planı, ortadan kalkmış bir plandır” dedi.

Türkiye’deki temaslarını tamamlayan KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, ülkesine hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile yaptığı telefon görüşmesindeki “KKTC’ye uygulanan ambargolar adil değildir” ve “Annan Planı’nı destekliyoruz” şeklindeki sözlerini değerlendirdi.

Türkiye ile Rusya’nın yakınlaşması ve ilişkilerin daha da güzel olmasının büyük bir kazanç olduğunu vurgulayan Denktaş, “tek kutuplu dünyada işlerin nereye vardığını hepimiz görüyoruz” diye konuştu.

"TÜRKLER AÇISINDAN YIKIM PLANI"

Putin’in “iki taraf anlaşarak bir neticeye varsınlar. Kıbrıs birleşsin, ayrı olmasın” şeklinde geçmişte sözleri bulunduğunu kaydeden Denktaş, şunları söyledi:

“Bu doğrudur. Şimdi Annan Planı’nı destekleme yönüne gitmesi, bizi biraz ürkütmüştür. Çünkü Annan Planı, ortadan kalkmış bir plandır. Bunun içeriği ile ilgili aslında iki tarafın da rezervleri vardır. Kabul etmedikleri şeyler vardır. Türkler açısından bu bir yıkım planıdır. Halkımızın yarısını göçmen yapacak bir plandır. Bütün kazançlarımızı sulandıran ve Türkiye’yi Ada’dan söküp atan, Avrupa Birliği’ni (AB) stratejik açıdan Kıbrıs’a getiren, İngiliz üsleri ile Amerikalıları Kıbrıs’ta bırakan, dolayısıyla Rusya’nın pek hoşuna gitmeyecek bir netice getiren plandır.

Onun için ümit ederim ki, ’Annan Planı’ demek suretiyle ’Annan Planı içeriğine bakarak nelerde anlaşabilirler’ demiş olsun diyorum. Çünkü Annan Planı’nı tekrar masaya getirmek, Rumların lehine daha da yontmak demektir. Ben böyle değerlendiriyorum.”

“KİMİN ÜZERİNDEN”

KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, Putin’in “KKTC’ye uygulanan ambargolar adil değildir” şeklindeki sözlerine ilişkin de şunları kaydetti:

“Ambargoların kalkması, izolasyonun kalkması, bütün bunlar doğaldır. Bunlar üzerine ısrar etmek gayet güzel şeylerdir. Ancak ’kimin üzerinden ambargoların kalkmasını istiyor’ meselesi önemlidir. Rumun gördüğü gibi ’Türk cemaatçiğinin’ üzerindeki ambargolar kalksın meselesi mi? Yoksa devletini kurmuş olan bağımsız Türk halkının üzerinden ambargolar kalksın meselesi mi?’ Bunlara çok dikkat etmek lazımdır.

Diğer yandan Rusya, vetosunu çekeceğini söylemiştir. Genel Sekreter’in raporunun açıklanmasından... Bu raporun içerisinde bizim aleyhimize olan çok şey var. Lehimize olan da var, ama ümit ederim ki Türkiye bu rapor açıklandığında rezervlerini çok güçlü bir şekilde koyacaktır.

"UMARIM TÜRKİYE REZERV KOYAR"

Bunlardan bir tanesi, sanki Annan Planı ile ilgili referandum. Kıbrıs Türklerine tek bir soru sormuş; ’bağımsızlık ister misiniz, egemenlik ister misiniz’ ve onlar da ’istemediğini söylemiş’ gibi bir tefsir yapılmaktadır. Bu tefsiri raporuna koymuşlardır Genel Sekreter’in. Buna bizim büyük itirazımız var. Bu büyük haksızlıktır ve çok büyük ayıptır bence. Onun için bizim egemenliğimiz ve bağımsızlığımız ile ilgili konularda biz ne kadar hassas isek, Türkiye de o kadar hassastır diye düşünüyorum. Ve ümit ederim ki bu konulara rezerv koyarlar.”


AA
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2005 Çarşamba 15:05:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?