24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Denktaş: Türkiye Kıbrıs siyasetini açıklamalı

Lefkoşa - KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, "Türkiye’nin artık Kıbrıs siyasetini açıklaması gerektiğini" söyledi.

Cumhurbaşkanı Denktaş, "Türkiye’nin AB nezdinde yaptığı girişimlerde "Uzlaşma istiyoruz, iki tarafın uzlaşmasına yardımcı olmak istiyoruz" derken, "Kıbrıs Türklerinin bağımsızlığına dayalı bir uzlaşma istiyoruz, çünkü yeniden 40 yıl Kıbrıs Türklerinin koruyucusu olmak istemiyoruz" deyip demediğini bilmediğini kaydetti.

"Milli davanın Annan Planı haline getirilmesi halinde büyük yanılgılar ve şaşkınlıklar olacağını" belirten Denktaş, "Bunun karşılığında hava ve sempati dışında bir şey alınmaz" dedi.

Yabancıların Ercan Devlet Havaalanı’ndan giriş yapmasının seçimlere yönelik büyük bir aldatmaca olduğunu kaydeden Denktaş, "Bunlar hep göstermelik hareketlerdir. Halkı aptal yerine koymanın da anlamı yok. Halkın gözleri açıldı. Ya bedeli verecek veya öyle bir anlaşma yapacak ki, Rum bir daha yırtıp atamayacak. Bizim uğraştığımız Rumun yırtıp atamayacağı bir anlaşmadır" diye konuştu.

Denktaş, Kıbrıs’ın 13’üncü ada olarak 12 adayla birleşmesi durumunda hava ve kıta sahanlığı sorunlarının Akdeniz’i de tıkayacağını bildirdi.

Türkiye’nin, ’Kıbrıs siyaseti nedir?’ konusuna artık açıklık getirmesi gerektiğini kaydeden Denktaş, "AB’nin kendisi için stratejik önemi bulunan Kıbrıs’ın Türkiye için daha da önemli olduğunu bilmesi gerektiğini" vurguladı.

1960 anlaşmalarına göre Kıbrıs’ın AB’ye Türkiye’siz giremeyeceğini belirten Denktaş, "Türkiye’yi almadan Kıbrıs’ın bütününü alamazsın. Bunun açıkça söylenmesi lazım" dedi.

Cumhurbaşkanı Denktaş, "Türkiye’nin Kıbrıs siyasetini açıklaması gerektiği" yönündeki sözlerine açıklık getirmesinin istenmesi üzerine de, "Ben bugün Türkiye’nin AB nezdinde, ’Uzlaşma istiyoruz, iki tarafın uzlaşmasına yardımcı olmak istiyoruz’ derken, ’Kıbrıs Türklerinin bağımsızlığına dayalı bir uzlaşma istiyoruz, çünkü yeniden 40 yıl Kıbrıs Türkleri’nin koruyucusu olmak istemiyoruz’ deyip demediğini bilmiyorum" dedi.
AA
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2005 Cumartesi 01:47:19
Güncelleme :12 Şubat 2005 Cumartesi 01:50:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?