17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Denktaş:1Mayıs'a kadar çözüm zor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, üç gün süren Ankara temaslarının ardından öğleden sonra Cumhurbaşkanlığına ait GAP uçağı ile Ankara'dan ayrılarak KKTC'ye gitti. Denktaş, Esenboğa Havaalanı'nda ayrılışından önce düzenlediği basın toplantısında basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Denktaş, Ada'daki müzakere süreci ile ilgili KKTC'nin ve kendisinin Türkiye'ye engel olduğuna dair değerlendirmelere cevap vererek, "Türkiye'ye engel değiliz ve Türk Hükümeti ile uyum içinde sürece devam ediyoruz" dedi. Denktaş Türkiye'de müzakerelerin sürecine ilişkin bazı farklı görüşlerin olup olmadığına dair bir soruya verdiği cevapta, "Basınımız yok olanı var, var olanı yok gösteriyor. Temaslarımda ayrılık ve gayrılık görmedim" ifadesini kullandı. Denktaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos Zirvesi sırasında BM Genel Sekreteri Annan'a sunduğu 'Yeni arabulucu' önerisine ters düştüğüne dair iddiaları da yalanladı. Denktaş, bunları uydurma ve yanlış haber olarak nitelendirdi. Ada'da müzakerelerin yeniden ne zaman başlayacağına dair bir soruyu cevaplandıran Denktaş, öncelikle Başbakan Erdoğan'ın Washington'daki temaslarının sona ermesini beklediklerini söyledi. Denktaş, bu temaslardan sonra yeniden bir durum değerlendirmesi yapacaklarını belirterek diğer yandan Rum tarafının müzakerelere hazır olmasının şart olduğunu söyledi. Denktaş, görüşmelerin yeniden başlamasının BM Genel Sekreteri Annan'ın taraflara yapacağı çağrıya da bağlı olduğunu belirterek bu çağrının, iki tarafın görüşmeye hazır olduğunda yapılacağını düşündüğünü söyledi. Denktaş, meselenin müzakerelerin başlayıp her iki tarafın kabul edeceği bir anlaşmayı sürdürme meselesi olduğunu anlatarak, "Rum tarafı bizim için 'Meşru Kıbrıs biziz, bizi kabul etmiyorlar' derlerse müzakerelere Rumlar'dan 400 metre geride başlarız" dedi. Denktaş, müzakereler için Rumlar'ın da olumlu tavır sergilemesi gerektiğinin altını çizdi.
  Rauf Denktaş, anlaşma olmadan referanduma gidilemeyeceğini yineledi ve “Anlaşmaya varırsak, anlaşmayı Meclis’e götürmek mecburiyetindeyiz. O zaman Meclis’ten referandum kararı çıkarılmasını isteyeceğiz” dedi.
       Kıbrıs’ta her iki taraf tüm iyi niyetiyle çalışsa bile çözümün 1 Mayıs’a kadar yetiştirilmesinin zor olduğunu belirten Denktaş, “Önemli olan müzakerelerin başlamasıdır” diye konuştu.
HAKAN AKKAYA - ANKARA (İHA)
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2004 Pazartesi 17:00:26
Güncelleme :26 Ocak 2004 Pazartesi 18:32:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?