17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Denktaş çekiliyor mu?

Kıbrıs görüşmelerinin 19 Şubat'tan itibaren Lefkoşa'da devam etmesi kararının alındığı New York'tan dün dönen KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş iyi niyetle çalışacağı mesajını verdi. ABD'deki kaynaklar ise Denktaş'ın 22 Mart'a kadar masada kalıp sonra çekileceğini iddia ediyor.

New York'taki Kıbrıs görüşmeleri sırasında etkin bir şekilde devreye giren Amerikan başkenti Washington'daki bazı kaynaklar, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın, Kıbrıs müzekerelerinden çekileceğini ileri sürüyor.

İyi haber alan güvenilir kaynaklara göre, başından beri BM Genel Sekreteri'nin adını taşıyan Annan Planı'na aslında karşı çıkan ve ‘‘Bu plan Kıbrıs Türkü'nü yok eder’’ diyen Denktaş 22 Mart'a kadar masada kalacak.

New York'ta varılan uzlaşmaya göre, Kıbrıs'ta 19 Mart günü başlaması planlanan görüşmelerde 22 Mart'ta kadar ‘‘nihai metin’’ için çözüme ulaşılmazsa, Ankara ve Atina devreye girecek. Bu süreç de 29 Mart'a kadar devam edecek ve o tarihten sonra anlaşmadaki boşlukları BM Genel Sekreteri Annan dolduracak.

İLAHLAR AB DEDİ

Aynı çevrelerin iddialarına göre, Rauf Denktaş, 22 Mart'a kadar masada kalacak, ancak sonra görüşmecilikten çekilecek. Bir kaynak, ‘‘Rauf Denktaş, bu çözüm planını hiçbir zaman içine sindiremedi. Ankara'nın yoğun telkinleri sonucu New York'a gitti. Ancak, dikişler bir yerde atacak’’ diye konuştu.

Bu çevreler, Rauf Denktaş'ın çekilmesinin müzakereleri fazla etkilemeyeceğini ve ‘‘M. Ali Talat-Serdar Denktaş’’ ikilisinin görüşmelere devam edeceğini de ifade ettiler.

Bir başka kaynak, ‘‘İlahlar, Türkiye'yi AB'de görmek istiyor. Türk halkı da aynı hedefi arzuluyor. Bunun yolu Kıbrıs'tan geçiyor. Rauf Denktaş bunu engelleyemez’’ dedi.

Talat: Gösteri yapmayın

KKTC Başbakanı M.Ali Talat, dün New York'tan İstanbul'a gelir gelmez Lefkoşa'yı telefonla arayarak, adaya dönüşlerinde karşılama gösterisi yapılmaması talimatını verdi. İktidardaki Cumhuriyetçi Türk Partisi de Geçitkale Havaalanı'nda hazırlanan gösteriyi iptal etti. 

KASIM CİNDEMİR - HÜRRİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2004 Pazartesi 02:55:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?