18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Denktaş sessizliğini bozdu

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, son günlerdeki suskunluğunu bozarak yazılı bir açıklama yaptı. Denktaş açıklamasında, devletin varlığı ve devamlılığı, halkın esenliği ve mutluluğunun kendisi için en önemli konular olduğunu söyledi.
"14 Aralık’ta yapılan genel seçimler sonrasında Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler Genel Başkanı Sayın Mehmet Ali Talat’ı anayasanın öngördüğü şekilde ve demokratik teamülleri de dikkate alarak hükümeti kurmakla görevlendirdim" diyen Denktaş, Cumhurbaşkanı olarak Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen tüm partilere esneklik göstermeleri, halkın hassasiyetlerini de dikkate alarak geniş tabanlı bir hükümet kurmaları yönünde telkinde de bulunduğunu belirterek, "Bundan sonrasında partilerin kendi aralarında yaptığı temaslarda Cumhurbaşkanlığı kurumu taraf olmamıştır ve olmayacaktır" dedi.
Devletin varlığı ve devamlığı, halkın esenliği ve mutluluğunun kendisi için en önemli konular olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Denktaş, "Bazı basın yayın organlarında benim Sayın Talat’ın hükümet kurma çalışmalarına engel koymaya çalıştığım ve Demokrat Parti üzerinde baskı uyguladığım yönünde gerçekle hiçbir ilgisi olmayan iddialar ortaya atılmaktadır. Ortaya atılan bazı başka iddialarda ise benim Ulusal Birlik Partisi’ni (UBP) devre dışı bırakarak Demokrat Parti’nin hükümete gireceği ortamı hazırladığım öne sürülmektedir. Bu iddiaların tümü de gerçek dışıdır ve beni üzmektedir" dedi.
"Ben ne Sayın Talat’ın hükümet kurma çalışmalarına engel olmaya çalışmak gibi bir gayret içindeyim ne de Ulusal Birlik Partisi’ni devre dışı bırakarak Demokrat Parti’ye avantaj sağlamaya çalışıyorum" diyen Denktaş, Cumhurbaşkanlığı kurumunun devletinden ve halkından yana olduğunu ve siyasi partilere karşı eşit mesafede olduğunu belirtti.
Demokrat Parti’nin diğer siyasi partilerde olduğu gibi kendi Genel Başkanı, yetkili kurulları, üyeleri ve sempatizanları ile kendi kararlarını vererek hareket eden bir siyasi parti olduğunu vurgulayan Denktaş, "Gelinen bu önemli aşamada Cumhurbaşkanı olarak ben tüm siyasi partilere gerekli esneklikleri göstererek, halkımızın ulusal konulardaki hassasiyetlerini dikkate alarak ama bu arada gelecekle ilgili kaygılarını da giderecek şekilde hareket etmeleri ve uzlaşarak geniş tabanlı bir hükümet oluşturmalarını söylemenin ötesinde hükümet kurma çalışmaları sürecinde müdahil olmadım" dedi.
Siyasi partilere bir kaç kez seçim öncesi pozisyonlarını bir yana koyarak o atmosferden çıkmaları çağrısı yaptığını kaydeden KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, gelinen aşamada halkın beklentilerini, hassasiyetlerini ve kaygılarını dikkate almayan ve bunları gözardı eden hiçbir yaklaşım biçiminin halkın çıkarına olmadığını bildirerek, "Bu önemli safhada varsayımlar üzerine senaryolar yazmak, birilerini suçlamak doğru değildir ve ülkesini seven sorumluluk sahibi kişilerin yapacağı bir şey değildir. Zaman, toplumsal birliği ve bütünlüğü sağlayarak güçlerimizi birleştirmek suretiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne dönük oynanmak istenen oyunlara dur demek zamanıdır. Kimse bu aşamada içe dönük siyasi avantaj elde etmek için sorumsuz bir anlayışla politika yapmaya, kişi ve devletin kurumlarını hedef almaya kalkmasın" dedi.
Bu arada, KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş’ın bu akşam saat 19.00’da KTHY uçağı ile İstanbul’a gideceği ve yapacağı temasların ardından Pazartesi sabahı adaya döneceği bildirildi.
İHA
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2004 Cumartesi 13:46:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?