17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Denktaş TBMM'de konuştu: Netice KKTC'nin yok olmasıdır

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Annan Planı'nın öngördüğü sonucun "KKTC'nin yok olması ve O'nu tanıyan Türkiye'nin bölge coğrafyasında, zaman içinde marjinalleştirilmesi" olduğunu bildirdi. Denktaş, "Bugün, tahammülü zor baskılarla Kıbrıs'ı Türkiye'den ayırma eylemi başarılı olduğu taktirde, aynı baskılarla, aynı yöntemle Türkiye'den daha neler isteneceğini düşünmek bile insanı ürpertiyor" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada basının telkinlerinin etkili olması durumunda verilecek oylarla 24 Nisan'dan sonra KKTC'nin ortadan kalkacağını ifade eden Denktaş, "Bunun olmaması için huzurunuzdayım" diye konuştu.

Kıbrıs'la ilgili hayati kararların Meclis'ten çıktığını ifade eden Denktaş, gidişatın bu kararların çok dışına çıktığını belirterek, "Rumların meşru hükümet olarak kabul edilmiş olmaktan kaynaklanan güçle ihtiyaç duymadıkları ve ilk fırsatta çöpe atabilecekleri yapay bir anlaşma için ve bu anlaşma yapıldığı taktirde Türkiye'nin AB yolu ardına kadar açılacak düşüncesiyle bu tehlikeli yola devam edilebilir mi?" dedi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün yaptığı son açıklamaları da anımsatan Denktaş, şu sözlerin tarihi anlam taşıdığını ifade ederek, "Kıbrıs sadece Kıbrıslı soydaşlarımızın bir meselesi değildir. Türkiye'nin güvenliği de söz konusudur" dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Annan Planı'nın TBMM kararında öngörüldüğü gibi adil ve kalıcı bir çözüm getirmediğini söyledi. Denktaş, "Bu planı kabul ettiğimiz takdirde, Türkiye'nin Kıbrıs üzerinde hak iddiası tamamen sıfırlanacaktır" dedi.

Denktaş, Yunanistan'ın girişimleri ile 1960 Anlaşmaları'nı çiğneyerek Rumların yapmış oldukları üyelik müracaatını kabul eden AB'nin, Türk tarafının, AB üyeliği için Rumların peşinden koşacağı inancı ile hareket ettiğini ve yanıldığını anlayınca da Türkiye'ye ve Kıbrıs Türklerine baskıya başladığını dile getirdi.

Denktaş, Rumlar açısından AB'nin, Türkiye'nin garantisinden, müdahale hakkından, Türk askerinden kurtulmak için bir vasıta olduğunu belirtti.

Rum tarafının, 1963'te yaptığı gibi, bu rejim işlemiyor deyip yeni bir darbe yapmasını kimsenin önleyemeyeceğini kaydeden Denktaş, "Bunca yıllık mücadelemiz böyle bir ihtimali önleyecek tedbirler bulmak içindi. Annan Planı bunları alıp götürmektedir" dedi.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki dengenin de Kıbrıs'ın, Türkiye'siz bir AB'ye girişi ile Yunanistan lehine temelden bozulduğunu kaydeden Denktaş, "Enosis veya dolaylı Enosis tahakkuk etmiş oluyor. Kıbrıs'ın tümünün derhal AB'ye girmesindeki ısrar bu nedene dayanmaktadır" diye konuştu.

Denktaş, AB'nin Rumlarla anlaşma olsa bile, ihtiyaç duydukları güvenceleri içerecek olan bu anlaşmaya Birincil Hukuk statüsü vermediğini ve aldatıcı formüller önerdiğini belirterek, "Böylelikle yerli ve yabancı hukukçuların deyimi ile anlaşmanın yazıldığı kağıt kadar kıymeti kalmıyor" dedi.

Planda aksinin iddia edilmesine karşın, fiiliyatta Kıbrıs sorununun çözümünun hala AB'ye giden yolda Türkiye'ye bir engel teşkil etmeye devam ettiğini vurgulayan Denktaş, "Bu da, Türkiye'nin bu planı kabul etmesi ve bize de kabul ettirmesi için bir baskı unsuru olarak kullanılıyor" diye konuştu.

Denktaş, TBMM Genel Kurulu'na, "Milli iradenin temsilcisi olan sizler, bizim yerimizde olsaydınız, geleceğiniz ile böyle bir kumar oynar mıydınız? Yabancıların hazırladıkları yasalarla ,anayasaları kabul eder ve bunun adına barış der miydiniz?" diye seslendi.

Kıbrıs'ta Türklerin iyi komşuluk istediğini bildiren Denktaş, "Ortaklık olacaksa olsun ancak göçmen olmayalım, Rumlar içimize gelmesin, yeniden kavga etmeyelim? diyor" dedi.

Kendisinin Rum'un siyasi emelinden ve hedefinden vazgeçmediğini gören bir kişi olarak, geleceğe temkinli yaklaştığını kaydeden Denktaş, "(Ortaklık), iki kesimliliği alabildiğine sulandırmaksızın, mal-mülk meselesini hallederek, insanları birbirlerine düşürmeksizin temin edilebilir düşüncesindeyim" dedi.

Kıbrıs'ın, Türkiye'nin henüz üye olmadığı bir kuruluşa giremeyeceğini, ancak Annan Planı'nın bunu gerçekleştirdiğini bildiren Denktaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizden de bunu yasallaştırmamızı istiyorlar. Seçeneğimiz: Türkiye ile birlikte (veya Türkiye'nin Kıbrıs üzerindeki hakları, Türk-Yunan dengesi Türkiye üye oluncaya kadar tanınmak kaydıyla) ve karşılıklı müzakere edeceğimiz bir anlaşma ile yeni bir ortaklık kurarak AB üyeliğidir"

"Ümit ederim ki halk kendi hür iradesini kullanacaktır" diyen Denktaş, halkın içeriğini bilmediği, zorla empoze edilmek istenen, 9000 sayfalık pakete evet demenin tehlikesini göreceğini ve ona göre hareket edeceğini kaydetti.

 

ANKARA
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2004 Perşembe 16:38:47
Güncelleme :15 Nisan 2004 Perşembe 17:50:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?