17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Denktaş'da halkına seslendi: Vatana bayrağa sahip çıkın

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, öğrencilere, vatana ve bayrağa sahip çıkılması çağrısında bulundu. Denktaş, "Rum ’Hayır’ dedi diye, biz ’Evet’ diyelim; sakın ha. Rumlar’ın ’Hayır’ dedikleri bir anlaşmanın peşinden gidersek, zaman içerisinde bizi eritirler" dedi.

Türk Maarif Koleji’nin 40. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen törende bir konuşma yapan KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, öğrencilere hitaben, "And için Kıbrıs Türkler’i olarak bir daha koloni idaresine girmeyeceğim. Eşitliğim için, egemenliğim için, devletim için uğraşacağım. Birbirimize düşmanlık yapmayacağız ama Rumlar’ın da horoz gibi başımıza çıkıp ötmesine izin vermeyeceğiz. Eşitliğiniz yoksa başkalarının kulu, kölesisiniz" diye konuştu.

İngiliz işgali döneminden bahseden Denktaş, "Sizin yaşlarınızda, ’Biz Türk’üz’ diyemezdik. Türk müdürler gelirdi Türkiye’den. Onları gönderdiler, İngiliz müdür geldi. ’Yaşa kralımız’ diye İngiliz marşını söylerdik. ’Yaşa kralımız’ marşını söylerken, biz onu içimizden ’Yaşa Kemal’im’ diye söylerdik. Atatürk’e, bayrağa hasret ikinci sınıf vatandaş gibi başımız eğik gezerdik. Dr. Küçük ’Başınızı eğmeyeceksiniz’ derdi. Öğretmenlerimiz vardı. Her konuda bize Türklüğümüzü, anavatan sevgisini, Kemalizm’i anlatırlardı. İçinizde Türklük heyecanı olsun, anavatan sevgisi olsun. Biliniz ki anavatan olmasaydı siz bu dünyada olmayacaktınız. Anavatan sayesinde nefes alabildik, kurtulduk, kurtulabildik, varolduk, devlet kurduk" şeklinde konuştu.
Devlet kurmayı bir kadının çocuk doğurmasına benzeten KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, şöyle devam etti:

"Aylarca sancısını çekersiniz. Ondan sonra o, arkanızı çeviremeyeceğiniz varlığınızdır. Yavru vatan varken doğuşu unutmayınız. İstiklal Savaşı’nı hatırlayınız. Vakit oldukça kütüphaneye gidip tarihinizi öğreniniz. Bunu feda ettiğiniz takdirde bir daha yeni bir doğum olmayacağını bilerek, sıkıntınız ne olursa olsun vatanı kurmak için elinizden geleni yapınız. Sizin yaşınızda çocuklardı kurtuluş için yollara dökülen. ’Ben ne olacağım’ diye düşünmeden; ’Evvela bayrak, evvela vatan’ dediler. Çağdaşlık evvela kimliğe sahip olmaktır. Bizim kimliğimiz Türklük’ten başlar. Kıbrıslı Türk’üz. Rum tarafı ’Yunan’ım’ diyor. Onların mücadelesi, bu toprakları Yunan yapmak"
Denktaş, Annan Planı’na da değinerek, "Önümüzde Annan Planı var. 5 defa değişiklik yapıldı, hala ’Olmaz’ diyoruz. Eğer bu plan egemenliğimize saygılı olsa, eşitliğimizi korusa, Rumlar’ı içimize getirip başımızda öttürmese, acaba buna ’Hayır’ der miyiz? Niye diyelim?" ifadelerini kullandı.

Rum Lideri Papadopulos’un ’Niye referandumda ’Evet’ diyeceksiniz? Referandumdan bir hafta sonra Kıbrıs Cumhuriyeti adı altında AB’ye giriyoruz’ şeklindeki açıklamalarını hatırlatan Denktaş, "Bizim de söylediğimiz budur. Siz Rum’a ’Kıbrıs meşru hükümettir’ dediğiniz sürece, bizimle anlaşmaya gelmezler. Gelmek ihtiyacını duymamaktalar. Bunlara ’Meşru Kıbrıs hükümetisiniz’ diyenler, Kıbrıs’ta barış olmasını istemeyenlerdir. Dolayısıyla, aman ’Rum hayır dedi’ diye ’Biz evet diyelim’; sakın ha. Bizim istediklerimiz gayet basittir. Devlet kuran bir halkın devleti kabul edilmelidir. Varlığı kabul edilmelidir. Komşuluk, ortaklık ondan sonra gelir. Ama şu anda Rumlar’ın ’Hayır’ dedikleri bir anlaşmanın peşinden gidersek, zaman içerisinde bizi eritirler. ’Rum istedi’ diye, ’Dünya istedi’ diye Avrupa’ya girecek değiliz. Yürüyerek Avrupa’ya gideceğiz" dedi.

"Kurucu devlet" dedikleri şeyin devlet olmadığını vurgulayan Denktaş, "Rumlar’ın çoğunluğunda olacak olan bir vilayettir. Rum istediği an çoğunluğuna sığınarak, 1960 ve 63’te yaptığınız yeniden yapar. Kimse de bir şey söyleyemez. Çünkü Türkiye adadan çıkmış olur" diye konuştu.
"Bizim yaşımıza geldiğinizde 40 yıl evvel vatanımdan çıkıp yazık ettim, vah bana, ah bana demeyiniz" diye öğrencilere seslenen Denktaş, konuşmasını, "Burada şehitlerimiz, tarihimiz, bayrağımız var. Onu korumanın sorumluluğu sizlere düşüyor. Lisan derslerinize önem veriniz. Ne kadar çok lisan bilirseniz o kadar çok güçlüsünüzdür. İngilizce’nin yanında Fransızca, İspanyolca gibi lisanlar da bilmenizi isterim. Bayrağı yüksekte tutmak için heyecanlı olunuz. Allah yolunuzu açık, geleceğinizi bahtiyar etsin evlatlarım" sözleriyle tamamladı.

LEFKOŞA-(İHA)
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2004 Perşembe 17:07:44
Güncelleme :8 Nisan 2004 Perşembe 19:17:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?