23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Denktaş’ın vedası

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) yarınki seçimle ülkenin ikinci cumhurbaşkanı belirlenecek.

Siyasetten çekilen 50 yıllık dava adamı Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı uğurlayacak.Annan Planı’nın referanduma sunulması Denktaş’ı Türkiye ile ilişkilerde yol ayrımına getirdi. Bu nedenle Denktaş’ın verdiği son röportajlarda hep bir kırgınlık ve sitem vardı.

Kıbrıs’ta Türk halkının varoluş mücadelesinin simgesi KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş bugün siyasi hayatını noktalıyor. 81 yıllık ömrünün neredeyse tümünü Kıbrıs sorununa adayan Denktaş’ın görev süresi bugün sona eriyor. Denktaş, yarın yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibine makamını devredecek.

Rumların, Yunanistan’la birleşmek amacıyla (ENOSİS) Türklere karşı başlattığı saldırılara ilk karşı çıkanlar arasında yer alan ve 1957’de kurulan Türk Mukavemet Teşkilatı’nda (TMT) direnişe başlayan Denktaş, Dr. Fazıl Küçük’ün ardından Kıbrıslı Türklerin sürekli lideri olarak Kıbrıs tarihine adını yazdırdı.

AKP’YE KIRGIN AYRILDI

Denktaş, Cumhurbaşkanlığı’na yeniden aday olmamasının nedenini ise şöyle açıkladı:

‘Dünya beni engel olarak gördü, Türkiye hükümetini de ikna etti. Türk hükümeti benim engel olduğum konusunda tam ikna oldu. Türkiye ne isterse o olur. Bugüne kadar da hep Türkiye’nin dediğini yaptım. Annan planı nedeniyle Türk hükümetiyle ters düştüm. Plan kesin bir yol ayrımı oldu. Planın Kıbrıslı Türkler tarafından kabul edilmesinden sonra yürümem artık mümkün değildi. Ama oldu artık, benim şikayetim yok, ben yürüyebildiğim kadar bu yolda yürüdüm. Bugün boynumu kesseler Annan planına ‘evet’ demem. Pişman değilim. Ben görevimi yaptım. Halk anlamadıysa bile tarih yazacak...

Ben AKP’ye birşey söylemedim. AKP’nin söyledikleri oldu ve ona üzüldüm. Mümkün olduğu kadar diplomatik şekilde atlatmaya çalıştım. Ama AKP kabul etti diye Annan Planı’nı ‘kabul ediyorum’ diyemezdim. Tuttukları yolda ben engel olmuyorum. Sadece tehlikelerini gösteriyorum. Engel olacak gücüm yok zaten. Türkiye hiçbir noktada ‘ben bunu yapmanı istedim ve sen yapmadın’ diyemez. Ama benim ‘bunu yapmak istedim ve yapamadım, çünkü Türkiye istemedi’ diyebileceğim çok şey var...’

RAHAT DEĞİLİM

Denktaş sivil hayatındaki en büyük amacının partiler üstü ‘Milli Kongre’ oluşturmak olduğunu belirterek, ‘Bir partinin başına geçmeyi düşünmüyorum. En büyük özlemim ‘hayatımı yaşamaktı’ ama artık çok geç. Kurumlar Federasyonu ya da Milli Kongre gibi partiler üstü bir oluşum kurmak, bütün partileri, düşünen insanları toplamak niyetindeyim’ diyor.

Kendisini rahat hissetmediğini de belirten Denktaş ruh halini şöyle anlatıyor: ‘Kendimi nasıl hissediyorum biliyor musun? 20-22 yaşında bir evladın ortadan kaldırılması için kovboylar sağdan-soldan halat takıp çekerler ya, öyle. Amerika, İngiltere, Avrupa Birliği, Türkiye, Türk hükümeti sağa-sola çekmektedir ve içimizden de bu halatlara yardımcı olanlar vardır. Ama Allah’a çok şükür şimdilik olduğumuz yerde durabiliyoruz. Kimse bizi gelip süpüremez bunun içerisinden, eğer biz kendimiz teslim olmazsak. Hiç kimse...’

Silahlı tek fotoğrafı

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, EOKA’ya karşı verilen silahlı direnişe de katıldı. 1964 yılında Erenköy direnişinde yer alan Denktaş’ın mücahit yoldaşlarıyla silah kuşanmış halde çekilmiş tek fotoğrafı, Denktaş’ın özel izni ile KKTC Cumhurbaşkanlığı arşivinden alındı.


HÜRRİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2005 Cumartesi 15:05:53
Güncelleme :16 Nisan 2005 Cumartesi 15:07:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?