19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Denktaş'tan, Erdoğan ve Talat'a ağır eleştiri

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, hem Erdoğan hem Talat hükümetini ağır bir dille eleştirerek, "AB’nin yetkililerinin sözlü teminatına güvenerek bu rizikoları almak, Kıbrıs Türklerinin 40 yıllık mücadelesine, anavatan Türkiye’nin büyük fedakarlıklarına ve bu dava uğruna verilmiş olan şehitlere yakışmayan bir davranış olacaktır" dedi.

Denktaş, Annan Planı’nda değiştirilmesi gereken birçok bölümün olduğuna işaret ederek, derogasyonlar ve birincil hukuk konusunda gereken garantinin verilmesinin kendilerine ciddi endişeye sevkettiğini söyledi. Plandaki olumlu noktaların açıklandığını ancak olumsuzlukların Türk halkına yansıtılmadığından yakınan Denktaş, "Bu planın güneyde Rum Kurucu Devleti, kuzeyde karma ve zaman içinde Rumların yönetimine girebilecek bir Türk kurucu devleti yaratmış olması zaten haksızlığın en belirgin özelliğidir" diye konuştu.

Türkiye’nin garantisinin 1960 anlaşmalarında kalıcı bir garanti olduğunu hatırlatan Denktaş, Türklerin nüfus sayısının ortada olduğunu kaydetti. Türkiye’nin jeopolitik haklarının kalıcı ve devamlı olduğunu vurgulayan Denktaş, son planda bu durumun 2011 yılına kadar 6 bin askere, 2018 yılına kadar 3 bin askere, 2018 yılından sonra da 650 askere dönüştürüldüğünü ve her üç yılda bir devam edip etmeyeceğinin değerlendirileceği şeklinde değiştirildiğini açıkladı. Bu durumun Kıbrıs’ın silahsızlandırılması anlamına geleceğini ifade eden Denktaş, KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat’ı da sert bir dille eleştirdi. Denktaş, "Bugün Kıbrıs’ta bir parti, Başbakan’ın partisi ’AB için elele, gönül gönüle’ diyerek yola çıkmış bulunmaktadır. Eskiden beri ’yenileyebildiğimiz kadar yenileyelim. Artık itiraz etmeyelim, kabul edelim’ siyasetini güttüklerine göre biz bunu bekliyorduk. Bütün mesele halkımızın aydınlatılmasıdır" dedi.
Denktaş, Erdoğan hükümetini de, "AB’nin yetkililerinin sözlü teminatına güvenerek bu rizikoları almak, Kıbrıs Türklerinin 40 yıllık mücadelesine, anavatan Türkiye’nin büyük fedakarlıklarına ve bu dava uğruna verilmiş olan şehitlere yakışmayan bir davranış olacaktır" sözleriyle eleştirdi. Planın uygulanmasıyla birlikte AB normları altında birçok işletmenin kapatılacağını açıklayan Denktaş, birçok turistik kuruluşun da Rumlara geçeceğini ifade etti. "Ekonomik kriz hepimizi vuracaktır" diyen Denktaş, Türk tarafının da AB’ye girebilmesi için 7 yıllık bir geçiş dönemine ihtiyacının bulunduğunu vurguladı. Zamanının kısıtlı olması nedeniyle soru almayacağını belirten Denktaş, ’Hayır kampanyası başlatacakmısınız?’ sorusu üzerine, "Başlattığımı 2-3 gün evvel söyledim. Zaten bas bas bağırıyorum" karşılığını verdi. Denktaş basın toplantısının ardından KKTC Havayolları’na ait tarifeli uçakla Lefkoşa’ya hareket etti. Denktaş’ı Esenboğa Havaalanı’ndan Ankara Valisi Yahya Gür, KKTC’nin Ankara Büyükelçisi Ahmet Zeki Bulunç ve diğer yetkililer uğurladı.

ANKARA-(İHA)
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2004 Çarşamba 17:57:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?