19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Denktaş'tan Ankara'ya rest: Gerekirse görüşmelerden çekiliriz

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Türkiye`den Kıbrıs müzakerelerine ilişkin olarak ``ses istemeye geldiğini`` kaydetti. Denktaş, Annan Planı`nın Kıbrıs Türkleri için bir imha planı olduğu yönündeki düşüncelerinin değişmediğini söyleyerek, gerekirse görüşmelerden çekileceklerini ve referandumda ``hayır`` çağrısı yapacaklarını vurguladı.
     Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından düzenlenen ``Türkiye AB İlişkileri ve Kıbrıs Sorunu`` konulu uluslararası konferansa katılan Denktaş, Kıbrıs`ın Yunanistan`a bağlanması emellerine ulaşılması halinde Türkiye`nin deniz yollarının kapanacağını söyledi. Denktaş, konunun stratejik bir dava olduğunu da vurguladı.
     Denktaş, yıllardır Kıbrıs ekonomisini istenen seviyeye çıkaramamalarından dolayı suçlu varsa bunun cezasının Kıbrıs`ın elden gitmesi olmaması gerektiğini kaydetti. Denktaş, Rum kesiminden bakıldığında sadece kahraman Mehmetçiğin değil, Türk işadamlarının kurduğu fabrikaların tütün bacalarının da görülmesini istemiş olduklarını ifade etti.
     Denktaş, ``Rumları alacaksınız diye 1 Mayıs`a kadar dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir mekanizmanın hiçbir iradenin, hiçbir insan topluluğunun üstesinden gelemeyeceği yasaların yapılması, ekonomik konuların derhal halledilmesi, her şeyin halledilmesi ve 1 Mayıs`ta Kıbrıs`ın birleşerek AB`ye girmesi diye bir hayal peşinde koşanlara ben hala şaşıyorum. Yapılacak işler tamamlanamaz`` dedi.
     Gerekli düzenlemelerin yapılabilmesi için zaman gerektiğini vurgulayan Denktaş, ``Kıbrıs Türkü`nü boynundan yakalanmış bir davar gibi sürükleyerek `derhal bunları yapacaksın, yapmazsan cezası şudur` diyerek bu badirenin içine atmak doğru değildir. Denktaş, iyi niyetle çalıştıklarını ancak iyi niyetlerinin yeterli olmadığını ve karşı tarafın da iyi niyetli olması gerektiğini vurguladı.
     Rauf Denktaş, Annan Planı`nın Kıbrıs Türkleri için bir imha planı olduğunu söyleyenlerin arasında olduğunu ve bu görüşünü değiştirmediğini açıkladı. Denktaş, ``Annan Planı, görüşülemez, görüşülmemesi gereken bir plandır`` dedi. Kendilerinin bu planı görüşmemek için direndiklerini ancak iç ve dış baskılar nedeniyle Türkiye`nin ``görüşebiliriz`` demek zorunda kaldığını belirten Denktaş, Türk tarafının olmazsa olmazlarını anımsattı.
     İki kesimlilik, iki devlet, iki egemenlik ve Türkiye`nin garantisinin devam etmesi gibi koşulları Annan Planı içerisine sokmaya çalıştığını belirten Denktaş, ``Temaslarda bu yönde yol aldık diyemiyorum`` diye konuştu. Denktaş, ``Bu planının uygulamaya konmasıyla ortaya çıkacak ekonomik ve sosyal kaosu kimse çözemez`` dedi. Türkiye`nin AB`den müzakere tarihi alması için yıl sonuna kadar vakit olduğunu ve kendilerine de çözüm için zaman verilmesi gerektiğini söyledi.
     Denktaş, Türk basınını inceleyen yabancıların Türk Hükümeti üzerinde baskı olmadığını, ``bastıralım`` diye düşündüklerini söyledi. Denktaş, ``Destek etkinlikleri tam zamanında gelmiştir`` diyerek basının bu etkinlikleri duyurmasının önemine dikkat çekti. Anlaşma yapmaları halinde Ege`deki sorunların arasına Kıbrıs`ın da gireceğini kaydeden Denktaş, Kıbrıs hükümetinin tüm hava koridoru ve kıta sahanlığına ilişkin sorunları Türkiye`nin önüne getireceğini söyledi. Denktaş, ``Ele alınacak öyle sorunlar vardır ki, gözümüzü kapayarak Amerika`sı, İngiltere`si, bilmem nesi Annan Planı diyor başka bir şey demiyor diyerek biz buna imza atamayız`` diye konuştu.
     Denktaş, Türk tarafının olmazsa olmazlarının kabul edilmemesi halinde Annan Planı`nın referandumda reddedilmesi için çağrı yapacaklarını ve müzakerelerden çekileceklerini bildirdi.
     Rauf Denktaş, daha önce Türkiye`den destek istediklerini can istediklerini, kan istediklerini, para istediklerini ve devlet istediklerini belirterek, ``Bize bunların hepsini verdiniz. Şimdi sizden ses istemeye geldim`` diye konuştu.
ANKA AJANSI
Yayın Tarihi : 4 Mart 2004 Perşembe 17:44:35
Güncelleme :6 Mart 2004 Cumartesi 17:47:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?