19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Denktaş'tan Erdoğan'a uyarı

 Denktaş, "Her yöntem mübahtır ama yeter ki bu yöntem bizim varlığımızı, eşitliğimizi kaale alarak, geçmişi tekrarlatmayacak bir netice öngörsün" dedi.
KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş dünkü MGK toplantısının ardından bir dizi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi. Denktaş, Esenboğa Havaalanı'nda yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın Kıbrıs sorununun çözümü için tarafsız bir arabulucunun görevlendirilmesi yönündeki önerisini değerlendirdi. Başbakan'ın tarafsız arabulucu önerisini duymadığını, ilk kez gazetecilerden öğrendiğini belirten Denktaş, bu konuyu Erdoğan ile görüşeceklerini vurguladı. Denktaş, "Arabulucu bulunacaksa arabulucunun neleri kaale alarak arabuluculuk yapacağı konusunda bir anlaşma yapılması lazım. Her yöntem mübahtır. Yeter ki bu yöntem bizim varlığımızı, eşitliğimizi kaale alarak geçmişi tekrarlatmayacak bir netice öngörsün. Arabulucu da onun bunun emriyle değil vicdanıyla hareket ederek Kıbrıs'ın gerçeklerini göz önünde tutsun" şeklinde konuştu.
KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, 'Kıbrıs'ın ana gündem maddesi olarak görüşüldüğü dünkü Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının ardından bugün Ankara'ya geldi. Denktaş ve beraberindeki heyeti taşıyan Cumhurbaşkanlığı'na ait GAP uçağı, saat 15.00'de Ankara Esenboğa Havalimanı'na indi. Denktaş'ı havalimanında Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Ankara Valisi Yahya Gür, KKTC'nin Ankara Büyükelçisi Ahmet Zeki Bulunç ve diğer yetkililer karşıladı. Denktaş, Ankara'daki temasları çerçevesinde bugün ilk olarak Çankaya Köşkü'ndeki Camlı Köşk'te Dışişleri Bakanlığı bürokratlarından yeni plana ilişkin brifing alacak. Akşam saatlerinde Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile çalışma yemeğinde bir araya gelecek olan Denktaş, yarın da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek. Denktaş, pazartesi günü de Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ile bir araya gelecek.

ERDOĞAN'IN 'TARAFSIZ ARABULUCU' ÖNERİSİ
Askeri törenle karşılanan Denktaş, havaalanında kısa bir süre dinlendikten sonra gazetecilere açıklama yaptı. Denktaş, MGK toplantısının ardından neler yapılabileceğini görüşmek üzere Ankara'ya geldiğini ifade ederek, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Gül'e Kıbrıs Türkü'nün endişelerini ve görüşlerini daha önce ilettiklerini hatırlattı. MGK'da alınan kararların da bu endişeler bilinerek alındığını ifade eden Denktaş, bu çerçevede neler yapılabileceğini görüşeceklerini kaydetti. Ankara'ya yarın da KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş'ın geleceğini anımsatan Denktaş, kendisine verilen bilgilerin Talat ve Denktaş'a da aktarılacağını ancak kapsamlı bir zirveye gerek duyulmadığını söyledi.
Denktaş, bir soru üzerine Davos'ta BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile görüştükten sonra Kıbrıs sorunun çözümü için 'tarafsız arabulucu' önerisini gündeme getiren Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarını da değerlendirdi. Başbakan Erdoğan'ın 'arabulucu mu?', 'yardımcı mı?' kastettiğini bilmediğini ifade eden Denktaş, "Arabulucu bulunacaksa arabulucu mandası ne olacaktır, neleri kaale alarak arabulucuk yapacağı konusunda bir anlaşma yapılması lazım. Her yöntem mübahtır, yeterki bu yöntem biçim varlığımızı, eşitliğimizi kaale alarak, geçmişi tekrarlatlayacak bir netice öngörsün. Arabulucu da olsa onun, bunun emriyle değil vicdanıyla hareket ederek Kıbrıs Türkü'nün gerçeklerini gözönünde bulundursun. Arabuluculuğu kabul ettiğimi söylemiyorum, bunu sizden duyuyorum. Sayın Başbakan ile görüşeceğim" diye konuştu.
Denktaş, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın isminin 'arabulucu' olarak anılmasının sorulması üzerine, bu konuda hiçbir bilgisinin olmadığını, bu nedenle bir karar verme durumunda olmadığını kaydetti.

"REFERANDUM KONUSUNDA HÜKÜMET İLE AYNI DÜŞÜNÜYORUZ"
Ankara'daki temasları çerçevesinde 'yöntem' üzerinde görüşeceklerini belirten KKTC Cumhurbaşkanı, dünkü MGK toplantısının ardından yayımlanan bildiride yer alan 'Annan Planı'nı da referans alarak çözüme ulaşılması' yönündeki ifadenin hatırlatılması üzerine, referans ifadesinin hafif olduğunu söyledi. Tüm meselenin Annan Planı'nın iki halkın varlığını kabul edip etmemesi olduğunun altını çizen Denktaş, mutabakata varıldığı takdirde referanduma gidilebileceğini ifade etti. Denktaş, bu konuda hükümet ile ayrı düşünmediklerinin mesajını da verdi. Bir gazetecinin 'Başbakan Erdoğan referandum şartının kabul edildiğini açıkladı. Ne diyeceksiniz?' yönündeki bir soruya da Denktaş, "Mutabık kalındıktan sonra referandum şartını hepimiz kabul ediyoruz" karşılığını verdi.
Gazetecilerin ısrarlı soruları üzerine sinirlenen Denktaş, "Annan Planı'nı kaşımaya hiç gerek yok" tepkisini gösterdi. Tüm meselenin Kıbrıs meselesinin halledilip, halledilemeyeceği olduğuna işaret eden Denktaş, şunları söyledi:
"Rum tarafı halletmek istiyor mu, istemiyor mu? 1964'te yanlış bir kararla halledilmiştir. O günden bugüne meşru Kıbrıs hükümeti olarak Kıbrıs'a sahip çıkması gibi... Kıbrıs Türkleri olarak buna boyun eğecek miyiz? Yoksa eşit şartlarda dengeli bir ortaklık kurabilecek miyiz? Rum meseleyi, halletmiş görünmekten vazgeçmelidir. Kıbrıs Türklerin haklarını gaspederek meseleyi halletmiş olmaz. Kendisine kimse bunu bağışlamaz. Türkiye de, Kıbrıs Türkü de bağışlamaz. Annan Planı'nda bunlar gözetilerek formül ortaya konmuştur. Ama bizi tatmin etmemiştir. Bizi hiç tatmin etmemiştir. Dolayısıyla şimdi bir ara yol bulmak için Türkiye hükümeti iyiniyetle çalışıyor, biz de iyiniyetle çalışmaya hazırız. Ama haklarımızdan vazgeçmek, Rum'a boyun eğmek değil. Bunu herkes bilmektedir."
ANKARA - İHA
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2004 Cumartesi 16:44:37
Güncelleme :24 Ocak 2004 Cumartesi 17:03:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?