18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

DEP davasında karar değişmedi, tahliye yok

Ankara 1 No'lu DGM, kapatılan DEP'in eski milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak'ı, yeniden yargılandıkları davada tekrar 15'er yıl ağır hapis cezasına çarptırdı.

Duruşmayı, DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Avrupa Parlamentosu adına İtalyan Parlamenter Luici Vinci, Uluslararası Avukat ve Yargıçların Bağımsızlığı Merkezi üyeleri, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda yerli ve yabancı gazeteci de izledi.

Mahkemenin kararını açıklayan Mahkeme Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz, kapatılan DEP'in eski Diyarbakır milletvekilleri Dicle ve Zana, eski Şırnak milletvekilleri Doğan ve Sadak haklarındaki mahkemenin eski hükmünün Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun "yeniden yargılamada verilecek hükmü" düzenleyen 341/1. maddesi gereğince "tasdik edildiğini" bildirdi.

Ankara 1 No'lu DGM, ilk yargılamada, Zana, Dicle, Sadak ve Doğan'ı 15'er yıl ağır hapis cezasına mahkum etmişti.

Avukat Yusuf Alataş, duruşmanın ardından yaptığı açıklamada, kararın kendileri için sürpriz olmadığını ifade ederek, "Mahkeme bizi bugün de hiç şaşırtmadı. DGM, 1994'te verdiği adil olmayan kararı onayladı" görüşünü savundu.

Alataş, 13 aydır bile bile boşa çaba gösterdiklerini ifade ederek, "İnanıyorum ki bu dava, AİHM ve Yargıtay'dan dönecek. Müvekkillerimiz bir kez daha yargılanma noktasına gelecek" diye konuştu.

Avrupa Parlamentosu adına duruşmayı izleyen İtalyan Parlamenter Luici Vinci de yaptığı açıklamada, kararın Avrupa Birliği'ne ve AİHM'e "hakaret" olduğunu iddia etti.

"Mahkemenin 1994'te verilen ilk kararı tekrarlamak için mücadele ettiğini" ileri süren Vinci, "Sorun burada bitmedi. Demokrasi mücadelesi Türkiye'de de Avrupa'da da sürecektir" dedi.

Uluslararası Avukat ve Yargıçların Bağımsızlığı Merkezi Üyesi Avukat Stewart Kerr de yaptığı açıklamada, "yeniden yargılama boyunca hukuki yönden birçok eksiklik tespit ettiklerini söyledi.

ANKARA-AA
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2004 Çarşamba 16:10:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?