17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

DEP'lilere verilecek pasaportun 'rengi' tartışma yarattı

Emniyet, Leyla Zana, Hatip Dicle, Selim Sadak ve Orhan Doğan’a başvurmaları halinde mavi renk pasaport verileceğini açıkladı. Ancak dört eski milletvekili ise yeşil pasaport almaları gerektiğini savunuyor.

Eski DEP milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Selim Sadak ve Orhan Doğan 10 yıllık mahkumiyetin ardından geçtiğimiz haziran ayında tahliye edilmişti.

Pasaport tartışması nasıl başladı?

Selim Sadak pasaport almak için Emniyet Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu. Başvuruya olumlu yanıt veren Emniyet, milletvekilliği düştüğü için kendisine verilecek pasaportun renginin mavi olacağını belirtti.

Emniyet, diğer DEP milletvekillerinin de başvurmaları halinde pasaport alabileceklerini söyledi.

Eski DEP’liler ’yeşil’ pasaportta diretiyor

DEP eski milletvekilleri ise milletvekilliği özlük haklarının devam ettiğini ve bu nedenle kendilerine mavi yerine yeşil pasaport verilmesi gerektiğini savunuyor. Sadak ve arkadaşları bu nedenle mavi pasaportu almıyor.

Sakık: "Eski milletvekili haklarından yararlandım"

Dört eski miletvekili ile aynı davada sanık olarak yargılanan Sırrı Sakık ise cezaevinden çıktıktan sonra milletvekili maaşını ve makam tazminatını almaya devam ettiğini ve eski milletvekili haklarından da yararlandığını söyledi.

Sırrı Sakık, kendisiyle ilgili de yeşil olsun mavi olsun tartışmasının yaşandığını ancak sonunda yeşil pasaport aldığını belirtti.

"Zana ve arkadaşları mavi pasaportu almalı"

Zana ve arkadaşlarının da mavi pasaportu almaması gerektiğini savunan Sakık, eski Başbakan Necmettin Erbakan ve eski Adalet Bakanı Şevket Kazan’ın siyasi yasaklı olmasına karşın miletvekili haklarından yararlandığını, yeşil pasaport taşıdıklarını hatırlattı.

Sakık’a göre, milletvekillerinin özlük haklarını düzenleyen yasada "iki yıl süreyle Meclis’te görev yapmış bir kişi her türlü haktan yararlanabilir" hükmü var. Zana ve arkadaşları da üç yıl milletvekilliği yapmışlardı.

Pasaport Kanunu

Pasaport Kanunu’na milletvekili seçilenler kırmızı pasaport taşımaya hak kazanıyor. Bu görevi tamamladıktan sonra ise kırmızı pasaportu iade edip yerine yeşil pasaport alabiliyorlar.
cnn türk
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2004 Cumartesi 11:38:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?