17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

DEP'lilerin duruşması 17 Aralık'ta

DGM`lerin yürürlükten kaldırılmasından sonra Ankara 1 No`lu DGM`nin yerine kurulan 11. Ağır Ceza Mahkemesi`nde görülen davanın bugünkü duruşmasına eski DEP milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak ile avukatları Yusuf Alataş ve Nuri Özmen katıldı.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi`nin, 1994`te yapılan ilk yargılama sonucu ``yasadışı silahlı örgüt üyeliği`` suçundan verilen 15`er yıl ağır hapis cezasının tasdik edilmesini bozmasına karşı diyecekleri sorulan hükümlüler ve avukatları, karara uyulmasını talep ettiler.

Cumhuriyet Savcısı Dilaver Kahveci de mütalaasında, usul ve yasaya uygun bozma kararına uyulmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, Yargıtay`ın bozma kararına, Başkan Orhan Karadeniz`in muhalefeti nedeniyle oyçokluğuyla uyulmasını kararlaştırdı.

Yusuf Alataş, bozma kararına uyulması sonucu iddianamenin ve ilk kararın yeniden okunması gerekeceğini, ancak fazla zaman alacağı için bunların özetlenerek okunmasını istedi.

Cumhuriyet Savcısı Kahveci, Alataş`ın talebi üzerine verdiği mütalaada, iddianame ve ilk kararın özetlenerek okunmasını ve Yargıtay`ın bozma kararındaki eksikliklerin yerine getirilmesini talep etti.

Mahkeme Başkanı Karadeniz, daha sonra 1994 yılında açılan davanın iddianamesini ve ilk yargılamadaki kararı özet olarak okudu.

Hükümlüler ve avukatlarının savunma yapmak için süre istemeleri üzerine mahkeme heyeti, savunma için süre verilmesine, Yargıtay`ın bozma kararındaki eksikliklerin daha sonra tamamlanmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.

Mahkeme heyeti, ikinci duruşma tarihi olarak, AB liderleri zirve toplantısının yapılacağı ve Türkiye`ye tam üyelik görüşmelerine başlanması için tarih verilmesi beklenen 17 Aralık gününü belirledi.
ANKARA
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2004 Cuma 15:27:02
Güncelleme :22 Ekim 2004 Cuma 15:34:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?