19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Depremde dehşet öyküleri

Güney Asya’yı vuran korkunç deprem ve tsunamiden geriye on binlerce ceset ve insanın kanını donduran öyküler kaldı. İşte inanılmaz 2 hikâye

Yamaçta dalgıçlar

Tayland’ın Ko Phi Phi Adası’nda arkadaşlarıyla dalış turuna çıkan İngiliz Amy Harding (25), ilk tsunami dalgası vurduğunda, yaklaşık 15 metre derinlikte bulunuyordu. Kıyıya sürüklenmeye başlayan Harding ve arkadaşları, sular çekildiğinde kendilerini adanın yamaçlarında buldu. Kurtarma ekipleri gruba bir gün sonra ulaşabildi. Bölgede dalış yapan bir başka grup ise, felaketten, sahildeki bir otelin çatısına tırmanarak kurtuldu.

En şanslı çift

Tayland’da tatile gelen bir İngiliz çift, ölümden 3 kez kıl payı kurtuldu. ’Daily Express’ gazetesine göre, Louise ve Andrew Oliver, pazar günü dalış için Phuket Adası’na gitmeye karar verdi. Kaptan, yer olmadığı için çifti gemiye almadı. Oliver çiftini almadan giden ve dev dalgalara kapılan gemideki yüzlerce yolcudan kurtulan olmadı.
Gelecek felaketten habersiz çift, küçük bir gemiyle komşu bir adaya öğle yemeğine gitmek üzere yola çıktı.
Gemi adaya varmadan kısa bir süre önce sahile ulaşan ilk dalga, çiftin yemek yemeği planladığı lokantayı yerle bir etti. İkinci dalga gelmeden adaya çıkarak plaja ulaşan Oliver çifti, yüksek bir yere sığınırken birçok turist boğuldu.


HİNDİSTAN CEVİZİNE TUTUNUP KURTULDU

Deprem ve tsunaminin vurduğu Tayland’da 6 yaşındaki Tayvanlı kız çocuğu, hindistan cevizi ağacına tutunarak hayatta kalmayı başardı.
Endonezya açıklarında meydana gelen deprem sırasında annesiyle Tayland’ın Phi Phi adasında tatil yapan Yeh Chia-ni 24 saat boyunca hindistan cevizi ağacına tutunarak hayatta kaldı, ancak annesi büyük olasılıkla dev dalgalara kapılarak öldü.
Hafif yaralarla kurtulan küçük kız, bir yabancının ağaca çıkarak kendisini kurtardığını anlattı. Babasına kavuşan küçük kızın Tayvan’a döneceği, babasının ise eşini bulmak umuduyla Tayland’da kalacağı belirtiliyor.

Kayıp yeğenini internette buldu

Phuket Adası’nın Khao Lak kasabası yakınındaki bir yolda önceki gün yaralı bulunan 2 yaşındaki çocuğun ailesi, dün ortaya çıktı. İsveç’in başkenti Stockholm’de yaşayan Viola Hellstroem, internette, felaketten kurtulanların fotoğrafları arasında yeğeni Hannes Bergmann’ı görünce yetkililerle irtibata geçti. Hellstroem, bir aydır Tayland’da tatilde olan kardeşiyle ailesinden pazar gününden bu yana haber alamadıklarını söyledi. Yetkililer, Hannes’in babası ve büyükbabasının sağ kurtarıldığını, annesinden henüz haber alınamadığını kaydetti.

Hintli kız dev dalgalara rağmen hayatta kalmayı başardı...

Güney Asya’daki ülkeleri vuran deprem ve tsunaminin ardından ölü sayısı her geçen gün artarken, 13 yaşındaki Hintli kız mucize eseri dev dalgalara rağmen hayatta kalmayı başardı.
Hindustan Times gazetesi, Okyanus’taki bir Hint adası olan Car Nicobar’da bulunan askeri üste 77 kişiyle birlikte pazar günü kaybolan Meghan Rajshekhar’ın, 2 gün boyunca denizde bulduğu kapıya tutunarak dev dalgalara meydan okuduğunu ve dün de plajda sağ bulunduğunu yazdı.
Üzerinden uçup giden kurtarma helikopterlerinin kendisini görmediğini anlatan küçük kız, karanın hangi tarafta olduğunu bildiğini ve sonuçta dalgaların kendisini sahile getirdiğini söyledi.
Küçük kızın, hayatta kalabilmek için dev dalgaların yanı sıra deniz yılanlarıyla da mücadele etmesi de gerekmiş. Port Blair’de bir hastaneye kaldırılan Hintli kızın ailesinden hayatta kalan bulunmadığı belirtiliyor.
Küçük kızla aynı üste kaybolan 76 kişiden ise haber alınamıyor.

Maymunları iç güdüleri kurtardı

Endonezya’nın Sumatra adasının batı sahillerinde meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından sahil şeritlerini sular altına alan dev dalgalar, uyarı sistemi teknolojisinden yararlanamayan insanoğlunun onbinlerce kayıp vermesine neden oldu.
Felaket bölgelerindeki enkaz yerleri, ilerleyen teknolojinin kullanılamaması nedeniyle cesetlerle dolarken, içgüdüleriyle hareket eden hayvanlar yıkımdan kaçmayı başardı.
En çok zarar gören ülkelerin başında gelen Sri Lanka, bir yandan adanın Hint okyanusu sahillerinde ölen 22 bin kişinin yasını tutarken, bir yandan da hayvanların 6. hissine gıpta ediyor.
Dev dalgaların, Sri Lanka’nın en büyük havyan korunağı olan Yala Ulusal Parkı’nın 3 kilometre kadar içine girmesine rağmen hiçbir hayvan leşine rastlanmıyor.
Ulusal Doğal Hayat dairesi başkan yardımcısı H.D. Ratnayake, yüzlerce vahşi hayvanın yaşadığı parkta, herhangi bir hayvanın leşine rastlanmadığını söyledi.
Ratnayake, ’’İşin ilginç tarafı herhangi bir hayvanın öldüğüne dair bir bilgi gelmedi. Ne bir fil, ne de bir tavşan öldü. Felaketi, 6. hisleri sayesinde hissedebilen hayvanlar bunun olacağını biliyordu’’ dedi.


AJANSLAR - MİLLİYET
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2004 Çarşamba 14:07:03
Güncelleme :29 Aralık 2004 Çarşamba 18:27:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?