22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Depremde hayat kurtaracak icat

İstanbul - Haliç Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Okatan, "Ara Beni" adını verdiği icadıyla bir deprem anında, enkaz altında ya da bir başka felakette hayat kurtarmayı amaçlıyor.

Prof. Dr. Okatan, yaşanan felaketlerde binaların yıkıldığını belirterek, "Benim üzerinde çalıştığım ve geliştirdiğim normal bir saatin içine konan bu cihaz, ’bluetooth’ (kablosuz iletişim) teknolojisi ile bir deprem anında, enkaz altında ya da bir başka felakette cihazı taşıyanın hayatta olup olmadığını, nerede bulunduğunu bildiriyor. Normal bir saatin içinde, bileğimizdeki damarlardan kalp atışlarını algılayan bir sensör ve vücut ısısını algılayan yüzeye dokunan bir sensör var. Sonra bunlar bir mikro işlemci vasıtasıyla analiz ediliyor ve ’bluetooth’ teknolojisiyle 250 metreye kadar yayın yapıyor" dedi.

"Ara Beni" adını verdiği cihazı için patent başvurusunda da bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Okatan, cihazın 35-40 gram ağırlığında ve prototip maliyetinin 17 dolar olduğunu bildirdi.

AA
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2005 Cuma 12:27:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?