18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Depreme 'lastikli' önlem

ODTÜ’de geliştirilen ve Dünya Bankası’nın onayını alan bir projeyle tek katlı binaların güçlendirilmesinde kullanılmış otomobil lastiklerinden yararlanılabilecek.

Lastiklerin kesilip binaların çepeçevre sarılmasından ibaret olan bu sistemle dayanıklılık 10-15 kat artırılabiliyor.

Türkiye, 17 ağustosun ardından deprem gerçeğiyle yaşamaya çalışıyor. Hemen her bölgesi etkili fay hatları üzerinde bulunan Türkiye, yaşanan felaketlerin ardından zorunlu deprem sigortasını uygulamaya soktu, müteahhitleri yargıladı. Ancak bunlara karşın depreme karşı güçlendirilen bina sayısı gerekenin çok altında kaldı.

ODTÜ’den anlamlı proje

Depremde can ve mal kaybını azaltmak için çalışan ODTÜ, ’binaları otomobil lastikleriyle güçlendirme projesi’ üzerinde çalışıyor. ODTÜ’nün geliştirdiği bu yeni yöntemle, kullanılmış otomobil lastikleri kesilip, bina çepeçevre sarılıyor ve yapılan eğim testinde binanın dayanıklılığı 15 kata kadar artıyor.

Projenin maliyeti ’sıfır’

Binaları dayanıklı hale getirmek için kullanılmış lastiklerden yararlanılıyor çünkü maliyeti ’sıfır’, malzeme bol ve dayanıklı. Dünya Bankası’ndan da onay alan bu proje sadece tek katlı yığma binalar için.

Proje özellikle Doğu’daki zararı azaltacak

Projenin başındaki isim olan Ahmet Türer’e göre proje özellikle Doğu illerindeki tek katlı evleri olası bir depremde yıkılmaya karşı koruyacak. Şubat ayı içinde ODTÜ’de deprem uzmanları,inşaat mühendisleri ve belediye başkanları biraraya gelip projeyi masaya yatıracaklar ve eğer uzlaşılırsa projenin binalarda uygulanması için ilk adım atılacak.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2005 Cuma 01:26:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?