18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Depremi patlama zannettiler

Harmancık'ta dün gece meydana gelen deprem, vatandaşları dinamit deposu patladığı endişesiyle sokağa döktü.

Kandilli Rasathanesi kayıtlarına göre, dün gece 22.55’te merkez üssü Bursa’nın Harmancık İlçesi olan 4.2 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Yerin 14.5 kilometre altındaki deprem, yarımşar saat aralıklarla 3.1, 3.0 olarak devam etti.

Sarsıntı Bursa ve Kütahya’da da hissedildi. Sarsıntının ardından Harmancık halkı, krom madeninde dinamit deposu patladığı gerekçesiyle sokağa döküldü. İlçede 3 aydır özel bir firmanın yüzeyde krom çıkartma çalışması sebebiyle dinamit patlatmasından şikayetçi olan vatandaşlar, dün gece de krom madeninde dinamit deposu patladığı söylentisiyle ilçe meydanında toplandı.

Maden sahasına giden bir kısım vatandaşlar, ilçe merkezinde gergin vaziyette beklemeye başladı. Her gün dinamit sarsıntılarıyla huzursuz olduklarını belirten Harmancık sakinleri, bu depreme de son günlerde sıklaşan maden patlatmalarının yol açtığını iddia etti.

İlçede deprem sırasında Merkez Camii’nin camları kırılırken, yatsı namazını kılan cemaatin üzerine çini panolar düştü. Cemaat namazı yarım bırakarak dışarıya çıktı. Bursa Valisi Oğuz Kaan Köksal ve Alay Komutanı Albay Aydın Yeşil, Harmancık’a gelerek, vatandaşları sakinleştirdi. Deprem sırasında heyecandan 6 vatandaş baygınlık geçirirken, ilçede bazı binaların sıvaları çatlayarak camları kırıldı.

Halk ilçede bulunan krom madeninde dinamit patlatılması sonucunda 3 aydır binaların sallandığını ve bu depremin tetikleyicisinin bu sarsıntılardan kaynaklandığını savundu. Halk ilçenin çıkışında bulunan krom maden ocağına toplu halde yürüyerek ocağa girmek isteyen vatandaşları Köksal bir konuşma yaparak sakinleştirdi. Köksal, olayın bir deprem olduğunu, dinamit patlatılmasıyla alakası bulunmadığını söyledi.

Vali Köksal, bölgeye sivil savunma, Bayındırlık, Kızılay ve Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekiplerini çağırarak durum tespit çalışması yaptırdı. Halk bu depremin kesinlikle maden şirketinin ocakta kullandığı dinamitlerden oluştuğunu iddia ederek, madenin faaliyetlerine son verilmesini istedi. 3 aydır maden şirketinin dinamit atması sonucu meydana gelen sarsıntılardan dolayı özellikle çocukların psikolojilerinin bozulduğunu ifade eden halk, evlerine girmeye korktuklarını kaydetti.

Vatandaşlar, konuyu ilçeye vekaleten bakan Kaymakam Oktay Kaya’ya anlattıklarını, fakat sonuç alamadıklarını belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2005 Salı 12:26:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
rrr IP: 81.214.97.xxx Tarih : 17.01.2009 19:10:34

ne günlerdi ama .gece karanlığında yıldızları ilk kez o zaman bu kadar güzel seyretmiştim.korku vardır ,endişe vardır daha şiddetlisi olacak diye ama bir de güzel yanı varmış.Allah korudu .inşallah bir daha olmaz . çünkü kötüydü, senin olan ev,,,ama ,,,,ona girememek!! çok şükürki kazasız atlatıldı,, ve ben gökyüzündeki yıldızları saydım.. kaç tane mi??..