22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Depremzedelere yiyecek müjdesi

Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Yiyecek Programı’nın Başkanı Jim Morris, Hint Okyanusu’ndaki tsunami felaketinden etkilenen hemen hemen herkese bir hafta içinde yiyecek ulaştırılmasını umduğunu söyledi. Jim Morris, BBC’ye verdiği demeçte, felaketten sağ kurtulan hiç kimsenin kötü beslenme yüzünden ölmeyeceği konusunda iyimser olduğunu belirtti.

Morris, Dünya Yiyecek Programı olarak Endonezya’nın Aceh eyaletinde halen 130 bin kişiye yardım gönderdiklerini vurguladı. Jim Morris, bu sayıyı önümüzdeki günlerde iki, bir hafta içinde de üç katına çıkaracaklarını sözlerine ekledi. Morris halen, Aceh eyaletinde temaslarda bulunuyor.

Aceh, yaklaşık iki hafta önce meydana gelen Richter ölçeğine göre 9,0 büyüklüğündeki depremin merkez üssüne en yakın yerleşim yeri. Dünya Yiyecek Programı, tsunami felaketinden etkilenen bir diğer ülke olan Sri Lanka’da da, yaklaşık 750 bin kişiye yiyecek yardımı yapıyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan dün Sri Lanka’da incelemelerde bulunmuştu. Kofi Annan, Birleşmiş Milletler’in, yeniden yapılanma çabalarında Sri Lanka’ya yardımcı olacağı sözü vermişti.

’Tsunami felaketini fırsata çevirelim’

Öte yandan Hindistan Başbakanı Manmohan Singh, halkına tsunami felaketini, kıyı kesimlerinin yeniden yapılanması ve bölge ekonomisinin modernleşmesi yolunda fırsata çevirme çağrısı yaptı.

Manmohan Singh, felaketten etkilenen güneydeki Tamil Nadu eyaletinin en üst düzey yetkilisine; önceliklerinin, halka barınak sağlanması olduğunu, ancak uzun vadede felaketin bir fırsata çevrilebileceğini söyledi. 

Sadece Endonezya’nın Aceh eyaletinde, 100 binden fazla kişi öldü. Tayland’da 5000’den fazla kişinin cesedine ulaşıldı. Başbakan Taksin Şinavatra, yabancıların geçici bir süre için toplu mezarlara gömülmüş olabileceklerini söyledi. Taksin Şinavatra, cesetlerin sınıflandırılması için bu yolun seçildiğini ve gerektiğinde, DNA testleri için mezardan çıkarılabileceklerini belirtti.
BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2005 Cumartesi 15:31:16
Güncelleme :9 Ocak 2005 Pazar 16:51:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?