24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Ders kitabına tesettür

Türkiye’de yabancı dille eğitim yapan bazı kolejlerde okutulan "Reading-Writing Targets" adlı kitabın, Arap ülkeleri için özel olarak basılanının (Special Edition) tercih edildiği ortaya çıktı. Bu kitaplarda konu anlatımı için kullanılan kadın ve genç kız ve kadın fotoğrafları yerine farklı resimler kullanıldı.

"Karanlık kafa’nın kitaba girmesinin" ayrıntılarını Cumhuriyet gazetesi BERİVAN TAPAN ve RAHİME SÜLEYMANOĞLU imzasıyla bugünkü sayısında birinci sayfadan duyurdu:

Türkiye’de yabancı dille eğitim yapan bazı kolejlerde okutulan "Reading-Writing Targets" adlı kitabın, Arap ülkeleri için özel olarak basılanının (Special Edition) tercih edildiği ortaya çıktı. Bu kitaplarda konu anlatımı için kullanılan kadın ve genç kız fotoğraflarının birçok bölümünün tahrif edildiği veya tamamen çıkarıldığı ya da açık kalan kısımlarının kapatıldığı belirlendi.

İngiltere’de "Express Publishing" özel basımı yapılan Reading-Writing Targets 1, 2, 3 kitaplarının, Türkiye’ye Yunanistan aracılığı ile İNKAŞ Kitabevi’nce getirildiği saptandı. Küçük kız çocuklarının eteklerinin uzatıldığı, mayolu, tenis oynayan, buz pateni yapan genç kız ve kadın fotoğraflarının kesildiği kitap, Özel Basım (Special Edition) damgasıyla piyasaya sürüldü.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz İNKAŞ Satış Müdürü Gökhan Kankal , yurtdışında orijinal kitabın stoku kalmadığı için bu kitapların Türkiye’ye gönderildiğini ifade ederek iki tür basımın da Türkiye’de bulunduğunu söyledi. Kankal, ’’Uluslararası ve özel basım Target kitapları arasındaki farkı biliyorduk. Ticari kaygılarımız nedeniyle bu kitapları satın aldık. Eğitim müdürümüz Gülfem Aslan da bu kitapları inceleyerek kitaptaki değişikliklerin öğrenciler açısından herhangi bir sorun oluşturmayacağını belirtti’’ diye konuştu.

Basımevinin Yunanistan deposunda kalan kitapların kendilerine gönderildiğini dile getiren Kankal, bu kitapların, ders kitabı olarak değil, yalnızca kaynak kitap olarak kullanılacağının ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayına gerek olmadığının altını çizdi.


DEĞİŞİKLİKLERİ YAPAN BİLİNMİYOR

İNKAŞ Genel Müdürü Aysel Güneş , resimleri değiştirilen kitapların Müslüman Arap ülkelerindeki İngilizce sınıflarında okutulan kitaplar olduğunu ifade ederek ’’ Özel Basım ( Special Edition ) damgası olan kitaplar Arap ülkeleri için hazırlanmış kitaplar. Bu kitaplar bu yıl İNKAŞ tarafından ithal edildi. Express Publishing tarafından Türkiye’ye de Arap ülkelerince ısmarlanan kitaplar gönderildi. Ancak kitaplardaki değişikliklerin kim tarafından ve ne amaçla yapıldığını bilmiyoruz’’ dedi.

Express Publishing’in, bu kitapları gönderme nedenini ’’Ellerinde bunlar kalmış’’ diye açıklayan Güneş, bunun bir ’’yanlışlık’’ sonucu olduğunu savundu.


EĞİTİM-SEN: KARAR VERİCİ TTK

Eğitim-Sen Başkanı Alaaddin Dinçer ise konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, kitapların belirlenmesinde karar verici kurumun Talim Terbiye Kurulu (TTK) olduğunu anımsatarak özetle şöyle konuştu:

’’2003’te görevden alınan 167 öğretmenin yerine getirilen öğretmenlerin oluşturduğu Talim Terbiye Kurulu, hangi kitabın getirileceği konusunda karar vericidir. Kitaplar üzerinde söz sahibi olan kurul üyeleri hakkındaki soruşturmalar sürüyor.


TTK: KİTAP SEÇİMİ ÖĞRETMENİN

Kitaptaki değişikliklerle ilgili bilgileri olmadığını ifade eden Talim Terbiye Kurulu üyeleri ise kitap seçiminin öğretmenlerce yapıldığını ve her öğretmenin istediği kitabı dersinde kullanabileceğini ifade ederek değişikliklerin herhangi bir dini amaç ile yapıldığını düşünmediklerini belirttiler.


Türkiye için bu kitapları basan Express Publishing’in Yunanistan Temsilcisi Virginia Evans da kitaplardaki bu değişikliğin yalnızca uluslararası basım olan kitaplarda olduğunu ve uluslararası basım olan kitapların dağıtıldıkları ülkelerin kültürüne göre müfredatının ve resimlerinin değişebileceğini vurguladı.

Evans, ’Özel Basım’ ’Reading-Writing Target’ kitaplarındaki değişikliğin yapılma amacını ’’Müslüman duyarlılığına saygı’’ diye nitelendirdi. Jenny Dooley ve Virginia Evans tarafından hazırlanan kitapta değişiklikler, 2001 basımı Özel Basım’da görülüyor. Kitapların İstanbul Avrupa Yakası’ndaki Anadolu liseleri ve kolejlerde okutulduğu biliniyor. Yayıncılar Birliği kitaplardaki değişikliklerle ilgili açıklama yapmak istemedi.
CUMHURİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2005 Perşembe 12:20:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
nihan ertaş IP: 88.242.43.xxx Tarih : 1.01.2008 01:40:48

neden bu kadar büyütülüyor anlamış değilim kitap olmasa sorun yok diye getirtilen kitap sorun bu insanlar neden bu kadar rahatsız bence önemli olan kafalar örümcekli olmasın resim açık olmuş kapalı olmuş ne olacak türban takmamışlar ya bizim ülke olarak uğraşmamız gereken çok daha önemli şeyler var bence