20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Derviş AB'nin 'çifte standardından' yakındı

Viyana Diplomasi Akademisi’nin Türkiye’nin Viyana Büyükelçiliğiyle ortaklaşa düzenlediği "Türkiye-AB" panelinde konuşan CHP milletvekili Kemal Derviş, AB’nin Türkiye’ye çifte standart uyguladığını söyledi.

Panelde, Türkiye’deki reform yasalarını anlatan Derviş, AB üyesi ülkelerden Yunanistan ve Slovenya’daki Müslümanların yaşadığı sorunlardan örnekler vererek, "Slovenya’da 50 bin Müslüman cami açabilmek için izin alamıyor. Yunanistan’daki Müslüman azınlık Atina’da cami açma izni alamıyor ve bu iki ülke de AB’nin tam üyesi. Ama Türkiye’de cami, sinagog ve kilise yan yana sorunsuz olarak yükseliyor" dedi.

Panele Avusturya’daki Halk Partisi’nin (ÖVP) Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Ursula Stenzel, Sosyal Demokrat Partinin (SPÖ) AP üyesi Hannes Swoboda ile Yeşiller partisi Dış İlişkiler sözcüsü Ulrike Lunacek de konuşmacı olarak katıldılar.

Paneldeki konuşmaları değerlendiren Derviş, konuşmacıların partilerinin değil, kişisel görüşlerini dile getirdiklerine işaret ederek, şunları söyledi:

"Konuşmacılar Türkiye ile müzakerelerin başlaması gerektiğini savundular. Tabi ki AB içinde müzakerelerin başlamasına karşı olanlar da var. Bu paneldeki konuşmalarla politik ibrenin Avusturya’da bile Türkiye ile müzakerelerin başlamasından yana geliştiğini görüyoruz. Bu panelde Türkiye konusunda yanlış bilgilerin devam ettiğini gördüm. Türkiye güçlü biçimde eşit haklarla AB dinamiğine katılmalı, hatta yön vermelidir."

Panelde konuşmacıların ısrarla "ucu açık müzakere" deyimini kullandıklarını, bunu nasıl değerlendirdiği sorusuna ise Derviş, "Hedefimiz tam üyeliktir. Ucu açık müzakere deyimine başka anlamlar yüklememek lazım" yanıtını verdi.
VİYANA - AA
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2004 Cuma 14:40:44
Güncelleme :29 Ekim 2004 Cuma 14:47:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?