20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

D’Estaing: Türkiye’ye tam üyelik olmaz

Roma - AB Anayasası’nı kaleme alan komisyonun başkanlığını da yapan eski Fransa Cumhurbaşkanı Valery Giscard d’Estaing, 17 Aralık’ta AB liderlerinin Türkiye ile müzakerelerin başlatılması için alacakları kararda tam üyelik öngörülmemesi gerektiğini savundu.

"AB-Türkiye ilişkilerinin ayrıcalıklı ortaklık esasına dayanması gerektiğini" iddia eden d’Estaing, "İçinde bulunduğumuz bu ayda, Türkiye ile öngörülecek müzakereler, tam üyelik düşüncesine odaklanmamalı" dedi.

D’Estaing, İtalya’daki günlük gazetelerden La Repubblica’da bugün yayınlanan makalesinde, "AB-Türkiye arasındaki ilişkiler ayrıcalıklı ortaklık esasına dayanmalı. Ekonomik alanda, aşamalı olması koşuluyla her şey mümkün. Siyasi alanda sadece işbirliği olmalı" ifadesini kullandı.

D’Estaing, görüşlerini şu sözlerle özetledi:

"AB Konseyi, bu ay, Türkiye ile AB arasında ayrıcalıklı ortaklık esasına dayalı biçimde bir ekonomik refah bölgesi oluşturma, siyasi işbirliği için kalıcı yapılanmalar yaratma amacıyla müzakerelerin başlatılmasına karar verecek. Bu, Türkiye’nin beklentilerine de cevap vererek ilerleme sağlayabilecek, yapıcı ve gerçekçi bir yaklaşım olacaktır. Bu sayede, kurumsal yapılanmaların ve son genişleme bütçesinin ardından egemenliğini henüz tümüyle tesis edememiş AB’nin yapısı da risk altına sokulmamış olacaktır."

D’Estaing, "AB’nin Türkiye’yi tam üye olarak kabul etmesinin mümkün olmadığını" savundu.
AA
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2004 Çarşamba 16:55:22
Güncelleme :1 Aralık 2004 Çarşamba 16:58:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?