30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Dev adamın çivisi de rekora aday

246.5 santim boyuyla dünyanın en uzun adamı unvanına sahip Sultan Kösen’in uylukkemiğindeki 45 santimlik çivisi de Rekorlar Kitabı’na girebilir.

ANKARA’da hastaneye giderken merdivenden düşerek sağ femurunu (uylukkemiği) kıran, dünyanın en uzun adamı Sultan Kösen’in (29) ameliyatı için özel üretilen çivi ve vidalar da Guinness Rekorlar Kitabı’na aday. Boyu 2 metre 46.5 santimetre, bacak boyu ise 1 metre 78 santim olan Kösen için 20 milimetre çap, 45 santim uzunlukta femur çivisi yapıldı. Standart üretimde en uzun çivinin çapı 12, uzunluğu ise 38 santim.

12 kilo ağırlık bağlandı
Takip ve tedavilerini yaptırdığı Hacettepe Tıp Fakültesi Hastanesi’ne giderken femurunu kıran Kösen’in ameliyatı aynı hastanenin ortopedi kliniğinde yapıldı. Ameliyatta kullanılacak ortopedi malzemelerinin üretilmesi için 21 gün bekleyen Kösen’in bu arada kırıkların birbirine sürtmemesi ve canını yakmaması için ayağına 12 kiloluk ağırlık bağlandı. İzmir’de bulunan Ortopro firması, Kösen’in bacak filmlerinde belirlenen ölçüler ve şekle göre çivi tasarımını önce üç boyutlu olarak bilgisayar ortamında yaptı. Firma doktorların onayını aldıktan sonra vida, matkap ve aparat üretimine geçti. İmplant çeliğinden üretilen malzemeler, standart kalite kontrol ve denetimlerinden geçti. Firma, Kösen’e ürettiği çivi için Guinness Rekorlar Kitabı’na başvurmayı düşünüyor.

2 ameliyat masası birleştirildi
Dev adam için ameliyat ortamı da sorundu. İki ameliyat masası birleştirilerek uzatıldı. Sedyeye sığabilmesi için iki sedye de birleştirildi. Hormonal sorunlarından ötürü osteoporoz (kemik yoğunluğunda azalma) sorunu bulunan Kösen’in kırık kemikleri çivi ve vidalarla birleştirildi. Doktorları 6 ay yürümesini yasakladı.

Mardin’de ailesinin yanında istirahatte

HALEN Mardin’deki köyünde ailesinin yanında dinlenen Kösen, şunları söyledi: “Gayet iyiyim. Mardin Valiliği akülü bir araba aldı. Onunda köyde geziyorum. 3 ay daha bir yere kıpırdayamam. 10 ülkeye seyahat vardı. Kırık nedeniyle programın aksamasına üzülüyorum.”

32 ülkeye ihracat yapıyor

ORTOPRO, 2002’de İzmir’de kuruldu. Ortopedi ve travmatoloji ürün grubunda bulunan kalça, diz ve travma ürünlerinin yanı sıra beyin cerrahisine yönelik ürünler üretiyor. Malzemelerini 4 kıtada, aralarında Almanya, İsveç, Yunanistan, Arjantin, Meksika, Ürdün, Mısır, Çin  olduğu 32 ülkeye ihraç ediyor.

 

...
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2011 Çarşamba 10:38:19
Güncelleme :31 Ağustos 2011 Çarşamba 10:47:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?