19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Devlet Bakanı Babacan: Başka ürünlere zam yok

Devlet Bakanı Ali Babacan, doğalgaz, elektrik ve tüpgaza zam yapılmayacağını açıklayarak, zamların akaryakıt, tütün ürünleri ve alkollü içecekler ile sınırlı olacağını bildirdi.
IMF yetkilileri ile 7. Gözden Geçirme kapsamında yürütülen çalışmalar tamamlandı. Devlet Bakanı Ali Babacan, bugün Hazine Müsteşarlığı'nda IMF Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ve Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı ile birlikte basın toplantısı düzenledi. İki haftadır Ankara'da devam eden 7. gözden geçirme çalışmalarının dün akşam saat 20.30 itibariyle tamamlandığını kaydeden Babacan, niyet mektubu taslağı üzerinde genel hatlarıyla mutabakat sağlandığını ifade etti. Babacan, bazı teknik çalışmaların sonuçlandırılmasından sonra IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun Nisan ayı içinde toplanarak, 7. gözden geçirmeyi tamamlamasını beklediklerini söyledi. Çalışmalar sırasında 2004 yılına ilişkin makro ekonomik hedeflerin tümünün ulaşılabilir olduğunun teyit edildiğine işaret eden Babacan, faiz dışı fazlada 2003 yılı kesin sonuçlarının Nisan ayı sonunda belli olacağını, şu andaki göstergelerin Cumhuriyet tarihinde ilk kez yüzde 6'nın üzerinde faiz dışı fazla yakalandığına işaret ettiğini bildirdi. 2003'te vergi gelirlerinin projeksiyonun gerisinde kalması sebebiyle ortaya çıkan mali açığın giderilmesine yönelik tedbirlerin belirlendiğini açıklayan Babacan, toplam 7 katrilyon liralık açığın 4.4 katrilyon lirasının tasarruf tedbirleriyle, 2.6 katrilyon lirasının ise gelir arttırıcı tedbirlerle giderildiğini ifade etti.
Gelir arttırıcı tedbirler arasında akaryakıt fiyatları, tütün ürünleri fiyatları ve alkollü içecek fiyatlarına yapılacak zamların yer aldığını kaydeden Babacan, tüpgaza, otogaza, LPG'ye, doğalgaza ve elektriğe herhangi bir zammın sözkonusu olmadığını ifade etti. Hiçbir tedbirin seçim sonrasına bırakılmadığına dikkat çeken Babacan, "Ekonomimizin hedefleri gereği ne yapılması gerekiyorsa bu tedbirler zamanında alınmıştır, alınacaktır. Türkiye'de seçim ekonomisi kavramının tarihin derinliklerine gömülmesi gereği çok açıktır" dedi.
Babacan, 7. gözden geçirme çalışmaları sırasında 2004 yılındaki program ve gözden geçirme takviminin yeniden belirlendiğini, 2004 yılı için öngörülen 4 gözden geçirmenin 3'e indirildiğini söyledi. 4. gözden geçirme çalışması sonrasında 2 milyon dolar civarında bir kredinin kullanılması imkanına dikkat çeken Babacan, "Bu rakam dörde bölünecekti. Gözden geçirme sayısı 3'e indirildiği için 2 milyar doları da üçe bölüyoruz ve her gözden geçirme sonrasında 660 milyon dolar kredi diliminin serbest bırakılmasını öngörüyoruz. Böylece daha gerçekçi bir takvim hazırlanmış oluyor" şeklinde konuştu. Babacan, yerel seçimlere iki hafta kalmasına rağmen Türk ekonomisinin tarihinde ilk kez sarsılmadan, hiç seçim yokmuş gibi yoluna devam ettiğini vurguladı.
ZAFER ÇAKMAK - ANKARA (İHA)
Yayın Tarihi : 13 Mart 2004 Cumartesi 14:37:35
Güncelleme :13 Mart 2004 Cumartesi 18:55:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?