28
Mayıs
2024
Salı
ANASAYFA

Devlet ceza veriyor, onlar ağaç dikiyor

Erzincan merkeze bağlı Kılıçkaya Köyü sakinleri, geçtiğimiz yıl devlet arazisine izinsiz ağaç diktikleri için kendilerine kesilen 465 YTL cezayı ödeyerek, aynı araziye ağaç dikimine bu yıl da devam etti.

Erzincan şehir merkezine 26 kilometre uzaklıktaki Kılıçkaya Köyü halkı, 1996 yılında başladıkları ağaçlandırma çalışmalarında 35 bin ağaçlık dev bir orman meydana getirdi. Köylerinin Hantepesi mevkisinde akça, kara ağaç, kavak, söğüt, badem, çam ve akasya ağaçları ile yeşillendiren Kılıçkayalılar, bu örnek faaliyetle erozyonla mücadele etmeyi ve Kılıçkaya Köyü'ne, Erzincan'a oksijen üreten bir mesire alan oluşturmayı hedefledi.

5 bin metrekaresi Kılıçkaya Köyünü Kalkındırma ve Dayanışma Derneği'ne tapulu toplam 85 bin metrekare alanda ağaçlandırma faaliyeti yapan Kılıçkayalılar, 2004 yılında Milli Emlak Müdürlüğü tarafından kendilerine devlet arazisize ağaç dikmek suçundan 465 YTL tutarında ceza kesilince şaşırdı. Oluşturdukları mesire alanına 3 kilometre uzaktan su getiren Kılıçkaya Köylüleri aralarında topladıkları paralarla mesire alanına yol yaparak, geçen zaman içinde bay bayan tuvaletleri ve içme suyuyla elektrik gibi temel ihtiyaçlarını da tamamladı. Kendilerine kesilen cezayı ödeyen köylüler, bu yıl da kesilen cezaya inat ağaç dikimine devam etti.

Erzincan İl Jandarma Komutanlığı'nın da destek verdiği ağaçlandırma çalışmalarında askerlerle köylüler Hantepe bozkırına 10 bin adet çam fidanını toprakla buluşturdu. Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Hüseyin Yüksek de ağaçlandırma çalışmalarına bizzat katılarak ağaç dikti.

Erozyonla mücadele etmek ve mesire alanı oluşturarak hem Erzincan'a hem de Kılıçkaya'ya bir mesire alanı kazandırmak için başlattıkları çalışmaları büyüterek devam ettireceklerini belirten Kılıçkaya Köyü Kalkındırma ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Paça, bu alanı oluştururken bir kendilerine her konuda destek olan kamu kurum ve kuruluşlarına teşekkür ederek, kısa bir zaman içersinde bu alana kurulacak bir kır lokantası, hali hazırda olan havuz ve ormanlık alanla Erzincan halkına stres atıp gezebilecekleri müstesna bir alanı kazandırmayı hedeflediklerini söyledi. Paça ayrıca, 2004 yılı içersinde, ağaç diktikleri için 465 YTL tutarında bir cezayla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, bu olay sonrası Kılıçkayalılar'ın şevklerinin kırıldığını, fakat toparlanarak daha bir azimle ağaçlandırma çalışmalarına devam etmeye karar verdiklerini söyledi.
.
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2006 Pazar 12:34:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?