17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Devlet hastaneleri SSK'yı dolandırıyor mu?

SSK’lı hastalara bakan devlet hastanelerinin faturaları şaibeli. Faturalar arasında menopoz sıkıntısıyla başvuran hasta için otopsi ücreti bile var. Ayrıca kesilen faturalardan hastane döner sermayelerine katkı sağlanınca soru işaretleri katlanarak büyüyor. Devlet hastaneleri SSK’yı dolandırıyor mu?

Zekai Tahir Burak Doğumevi yılda 25 bin doğumun yapıldığı, onbinlerce hastanın tedavi edildiği devlet hastanesi. Hastane bir yılı aşkın süredir SSK’lı hastalara da hizmet veriyor. Hastanenin yükü yüzde 40 artmış durumda.

Aynı hastaya bir günde 244 defa aynı test yapılır mı?

Ancak hastanenin SSK’LI hastalara kestiği faturalar dikkat çekiyor. Örneğin hastanede yalnızca bir gün yatan bir hastaya o gün tam 244 kez NST yani çocuk kalp grafisi uygulanmış.

Hastane başhekimine göre olay ’bilgisayar hatası’

Bu ve benzeri örneklerin çoğaldığı hastanenin başhekimi Leyla Mollamahmutoğlu, bilgisayarın hata yaptığını savunuyor.

Başka fatura örnekleri de var

Bir başka fatura örneğinde de ölü doğmuş bebeğe, sağlıklı doğan bir beğe uygulanan göbek bakımı ücreti kesilmiş.

Bu fatura örneklerinin gösterildiği başhekim, faturayı tanıyamıyor ancak faturanın üstünde yardımcısının imzası bulunuyor.

Menopoz tanısıyla hastaneye kabul edilen ve hastaneden sağ salim ayrılan hastaya otopsi ücreti kesilmiş. yine hamile bir hastaya yumurta sayımı fatura edilmiş, normal doğumdan sezeryan ücreti istenmiş. Tüm bu faturalar, başhekime göre münferit olaylar.

Faturalar arttıkça personelin döner sermayeden aldığı pay da artıyor

Başhekim, tüm bu faturalar SSK’yla aramızdaki uzlaşma komisyonunda diyor, yardımcISI Şenol Kalyoncu, CNN TÜRK ekibini hastane kapısında yakalıyor. Kalyoncu, uzlaşma komisyonundan habersiz.

Doğumevi bu konudaki tek örnek değil

Doğumevi,yalnızca bir örnek. SSK’ya başka devlet hastanelerinin kestiği başka faturalar da var. Ancak hem kabul ettiği hasta sayısıyla, hem de borcun miktarıyla öne çıkan Zekai Tahir Burak Doğumevi oluyor.

Doktorların olaya tepkisi

Aynı faturalar, henüz SSK’yla anlaşma yapmamış Hacettepe Üniversitesi Kadın Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Ali Ayhan’a gösterilince, Ayhan’ın tepkisi bu tıbben mümkün değil oluyor. Deneyimli yönetici, tüm devlet hastanesi yöneticilerinin zor durumda kaldığını söylüyor.

SSK’nın borcu artıyor

Devletin SSK’sının devletin hastanelerine borcu artıyor. Şüpheler, rakamların devletin kendi çarklarında çoğaldığı yönünde. Münferit olaylar ya da bilgisayar hataları, iyi niyetle atılan adımları gölgeliyor.
cnn türk irfan değirmenci
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2004 Perşembe 16:47:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?