20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

DGM'den Erdoğan'a takipsizlik kararı

Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Savcısı Ömer Süha Aldan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Rize ve Almanya konuşmaları dolayısıyla yürütülen soruşturmada, takipsizlik kararı verdi.
Edinilen bilgiye göre, Erdoğan'ın konuşmalarıyla ilgili soruşturma başlatan eski DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel'in Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na atanmasının ardından dosyanın verildiği DGM Savcısı Ömer Süha Aldan soruşturmayı tamamladı. Savcı Aldan soruşturma sonunda takipsizlik kararı verdi. Takipsizlik kararında, Başbakan Erdoğan'ın 1992 yılında Rize'de, 1993 yılında da Almanya'nın Ausburg kentinde yaptığı konuşmalarında 'devletin anayasa ve temel nizamlarını bozma' başlıklı idam cezasını öngören Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 146. maddesinin 2. fıkrasında öngörülen suç unsurlarının oluşmadığı belirtildi. Kararda TCK'nın 312. maddesindeki 'din farklılığına dayanarak halkı birbirine karşı ve kamu düzeni için tehlikeli olabilecek bir şekilde düşmanlığa veya kin beslemeye tahrik etme' suçunun da zaman aşımına uğradığı bildirildi.
Eski DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel, Erdoğan hakkında Rize ve Almanya konuşmaları dolayısıyla soruşturma başlatmış ve 25 Nisan 2002 tarihinde Erdoğan'ın ifadesini almıştı. Yüksel ifadesini aldıktan sonra Erdoğan'ı tutuklama istemiyle yedek hakimliğe sevk etmiş, Ankara 2 Nolu DGM 'nin yedek hakimi Ramazan Aksan tutuklama istemini yerinde görmeyerek reddetmişti. Yüksel'in tutuklama isteminin reddine ilişkin karara yaptığı itiraz da reddedilmişti.
ANKARA - İHA
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2004 Perşembe 15:01:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?