17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

DGM`ler yeniden geliyor tartışması

TBMM Adalet Komisyonu`nda, yeni CMUK tasarısına hükümetin istemi üzerine, DGM`lerin yerine getirilen ağır ceza mahkemeleri ile ilgili bazı düzenlemeler eklendi. CHP`li Yüksel Çorbacıoğlu, ``DGM`ler yeniden geliyor`` iddiasında bulundu.

TBMM Adalet Komisyonu`nda, yeni CMUK tasarısı görüşülürken, Adalet Bakanlığı`nın talebi üzerine kaldırılan DGM`lerin yerine getirilen ağır ceza mahkemeleriyle ilgili üç madde de tasarıya eklendi. Buna göre, devletin güvenliğine karşı suçlarla ilgili davalar, Adalet Bakanlığı`nın teklifi üzerine Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca yargı çevresi birden çok ili kapsayacak şekilde belirlenecek illerde görevlendirilecek ağır ceza mahkemelerinde görülecek. Aynı yerde birden fazla ağır ceza mahkemesi kurulabilecek ve bu mahkemeler numaralandırılacak. Bu mahkemelerin başkan ve üyeleri adli yargı adalet komisyonunca, söz konusu mahkemelerden başka mahkemelerde veya işlerde görevlendirilemeyecek.

Devlet güvenliği ile ilgili suçlarda soruşturma, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu`nca bu suçların soruşturma ve kovuşturmasında görevlendirilen Cumhuriyet savcılarınca bizzat yapılacak. Suçlar görev sırasında veya görevden dolayı işlenmiş olsa bile Cumhuriyet savcılarınca doğrudan soruşturma yapılacak. Dosyalar acele işlerden sayılacak ve bunlarla ilgili davalara adli tatilde de bakılacak.

CHP`li Yüksel Çorbacıoğlu, ağır ceza mahkemelerinin hukuk devletiyle bağdaşmadığını belirterek, ``Biz DGM`lerin kaldırılmasına karar verirken, demokratikleşmeye yol açtığımızı söylüyorduk ama DGM`ler yeniden geliyor. Ben gerçekten üzüldüm`` dedi. CHP`li Orhan Eraslan da, ``CMUK`u demokratikleştiriyoruz derken nazar boncuğu olsun diye mi baskıcı maddeler konuldu. Temel yasanın böyle sakat hale getirilmemesi, el içine çıkılamayacak hale getirilmemesi gerekirdi. Özel mahkemeler olmamalıydı. Adamına göre mahkeme geliyor`` şeklinde konuştu.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise, DGM`lerin kaldırılması ve yerine ağır ceza mahkemelerinin kurulmasının bu komisyonda daha önce kabul edildiğini, bu sözlerin o dönemde de söylendiğini belirterek, tartışmayı kapattı.

Tasarıya, daha önce bazı yasalarla getirilen bazı düzenlemeler de eklendi.

AKP-CHP YENİDEN GÖRÜŞME İSTİYOR

Komisyonda, CMUK Yasa tasarının bütün maddeleri kabul edildi. AKP ve CHP`lilerin yeniden görüşülmesini istedikleri maddeler olduğunu açıklamaları üzerine, toplantıya öğleden sonra devam edilmesi kararlaştırıldı.
SANSURSUZ.COM
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2004 Salı 14:09:03
Güncelleme :1 Aralık 2004 Çarşamba 02:47:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?