19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Dikkat eşiniz 'telekulak' olabilir!

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları Büro Amiri Dinçer Ay, eşlerini takip etmek isteyen kadınların yazılımları alabilmek için bileziklerini bile sattığını söyledi. 

Bursa'da düzenlenen 'Akademide Teknolojinin Kötüye Kullanımı, Bilişim Suçları, Güncel Ve Geçmişteki Örnekler' sempozyumunda, sıkça tartışılan telefon dinleme konusu işlendi.

Sempozyuma konuşmacı olarak katılan İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları Büro Amiri Dinçer Ay, polis ve jandarma ekiplerinin hukuka aykırı olarak dinleme yapmasının adli konularda imkansız olduğunu ifade etti.

Dinlemenin hakim kararı alınarak yapıldığını vurgulayan Başkomiser Dinçer Ay, hakim kararı alınmadan dinleme sistemlerinin de açılmadığını anlattı.

İzin alındığında bile üstlerine bildirerek yeni bir izin almaları gerektiğini açıklayan Ay, "Kolluk kuvvetlerin mazeretsiz dinleme yapması, meslekten ihraç demektir. Dinlemeye de ancak belli suçlarda izin verilir.

Kamuda dinlense bile hukuka aykırıdır. Bunu soruşturma dosyasında kullanamazsınız. Vatandaşlar bazen, 'Telefonum çalındı. Hemen dinleyerek
bulabilir misiniz?, 'Kızım kayboldu, telefonunu dinleyerek bulabilir misiniz?' diyor. Ancak bu işler böyle yürümüyor. Bu ancak filmlerde olur" dedi.

"YAZILIMLARI KULLANANLARIN YÜZDE 80'İ KADINLAR"

Windows işletim sisteminin olduğu telefonlardaki konuşmaların, özel şahıslar tarafından çeşitli programlar vasıtasıyla dinlenebildiğini de söyleyen Dinçer Ay, "Örneğin eşiniz size telefon hediye ettiğinde içinde o tür yazılımlar varsa tüm konuşmalarınızı ve mesajlarınızı görebilir.

Veya patronunuza bir telefon hediye ettiğinizde, içine o yazılımı yüklediyseniz her türlü konuşmasını ve mesajlarını takip edebilirsiniz. Patronlar da, 'Ayın çalışanı seçildin. Al sana hediye cep telefonu' deyip yazılımın yüklü olduğu telefonla altındaki müdürlerini takibe alabiliyor.

Bizim üzüldüğümüz konu şu; bu tür programlar, ebeveynlerin çocuklarını takip edebilmesi amacıyla satılıyor. Bu konuda çok sayıda ihbar alınca operasyon düzenlemiştik ancak satıcı bize, 'Çocuklarının okula gitmediğini düşünen aileler takip etmek için alıyor' açıklamasını yapıyor.

Fakat yazılımlar ya eşlerini takip için, ya patronlarını veya çalışanlarını takip için, ya da hocalarının sınav sorularını öğrenmek isteyen öğrenciler tarafından kullanılıyor.

Yazılımları kullananların yüzde 80'i de eşlerini takip etmek isteyen bayanlar. Hatta bu tür yazılımları almak için bileziklerini satan bayanlar bile oluyor" diye konuştu.

"TEK ÇÖZÜM BATARYAYI ÇIKARMAK"

İnternetten 'telefon dinleme' diye arama yapıldığında 100-150 dolar maliyetindeki programların 2 bin 500 dolara satıldığının da görülebileceğini ifade eden Ay, bu tür programları satan yüzlerce firmanın bulunduğunu kaydetti.

Telefonlarda yazılımın yüklü olduğunu vatandaşların anlayamayacağını da vurgulayan Ay, şöyle konuştu:

"Ancak uzman kişiler, telefonu alıp makineye bağlayacak. İçindeki programlara bakacak. Bunu normal telefoncular da anlamıyor. Biz bile bu yazılımları göremiyorduk.

Bunun için sadece İngiltere ve Hindistan'da bulunan şirketle irtibata geçtik ve alarak uygulamaya başladık. Yazılımın yüklendiği telefona hangi hat takılırsa takılsın görüşmeler dinlenir.

Hatta dinleyen kişiye, 'Şu anda hedef konuşuyor' diye mesaj gidiyor. Dinleyen kişi aradığında da karşı tarafın telefonunda ışık yanmadan mikrofon açılıyor.

Telefon mikrofonları da gayet sesleri net aldığı için ortamdaki tüm konuşmalar duyulabiliyor.

Hatta dinlenen kişi telefonunu bile kapatsa bilgisayarın bekleme modunda olması gibi konuşmalar dinlenebiliyor. Dinlenen kişinin çektiği tüm mesajlar, dinleyen kişiye de gidiyor.

Tek çözüm bataryayı çıkarmaktır. Telefonunda bu tür yazılımın olduğundan şüphelenenler en basitinden telefonlarına format atmalıdır."

Resmi dinlemelerde telefon kapalı olduğunda dinlemenin yapılamadığına dikkat çeken Ay, özel şahıslar tarafından yapılan dinlemelerde ise telefon kapalı olduğunda da dinleme yapıldığını kaydetti.

Kolluk kuvvetlerinin yaptığı dinlemelerin süreli olduğunu da kaydeden Ay, dışarıdan alınan yazılımlarla ilelebet dinleme yapılabildiğini vurguladı. Bilgisayardaki konuşmaların okunabilmesi için de internette yazılımların satıldığını belirten Dinçer Ay, satıcıların, 'Çocuklarını zararlı sitelerden uzak tutmak isteyen ailelere satıyoruz' dediğini fakat bazılarının karşı firmanın projelerini çalmak için kullandığını da sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2008 Cuma 15:00:54
Güncelleme :28 Kasım 2008 Cuma 15:06:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?