17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Dikkat! Ormanlar hızla yok oluyor

Çok sayıda canlı varlığı bünyesinde bulunduran ormanlar, sürdürülebilir olmayan odun üretimi, yapılaşma, yangınlar ve amaç dışı kullanım gibi nedenlerle yok olma tehlikesi yaşıyor.

WWF-Türkiye Projeler Koordinatörü Yıldıray Lise, yaptığı açıklamada, barındırdığı yaşamsal zenginlikle ormanların tüm habitatlar arasında ayrı öneme sahip olduğunu vurguladı.

En önemli sebep insan kaynaklı
Lise, ’’ormanlar, özellikle son yüzyıl içinde çok büyük bir yok olma süreci yaşamıştır. Bu yok olma sürecinin en önemli sebepleri insan kaynaklı. Yaşanan bu süreç sonucunda ormansızlaşma ve ayakta kalan ormanlarda da nitelik kaybı sonucu ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Lise ayrıca, "Dünya orman varlığının bugüne kadar 3 milyon hektarı kaybedildi. Ayrıca, son yıllarda dünya genelinde ormanların sağlık durumu bozulmuş ve biyolojik çeşitlilikte önemli kayıplar yaşandı’’ dedi.

Türkiye önemli bir zenginliğe sahip

Lise, Türkiye’nin özellikle doğal orman varlığı açısından önemli bir zenginliğe sahip olduğunu, bu zenginliğin korunarak gelecek kuşaklara aktarılabilmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye’deki ormanların da benzer tehditler altında olduğunu anlatan Lise, ’’Türkiye yüzeyinin yüzde 26’sı orman sayılan alanlardan oluşmaktadır. Ancak, şu anda korunan alanlar Türkiye ormanlarının yalnızca yüzde 2’sini oluşturmakta’’ diye konuştu.

Tarım arazisi olarak kullanılıyor

Orman Mühendisleri Odası Doğu Akdeniz Şube Sekreteri Ayhan Küyük yaptığı açıklamada, ülke genelinde tarıma elverişli olmayan ancak tarım arazisi olarak kullanılan 7 milyon hektar alan bulunduğunu, bunların orman ve mera olması için çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.

Orman arazilerinin tahrip edilerek verimsiz hale getirilmesindeki en büyük nedenlerden birinin tarım arazisi olarak kullanmak olduğunu kaydeden Küyük, ’’Türkiye’de her yıl 1-2 milyon hektar orman alanı tahrip edilerektarım arazisi olarak kullanılıyor. Tarım arazileri 1944 yılında 11.6 milyon hektar iken 2004 yılında 30 milyon hektara çıktı. Hangi alanların mera hangi alanların tarım arazisi olarak kullanılması gerektiği bilinmiyor’’ dedi.
Tema-kenthaber
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2004 Pazartesi 12:38:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?