29
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

'Din dersi kararı' karmaşa yarattı

Milli Eğitim Bakanlığı, Danıştay'ın ''Mevcut içeriğiyle verilen din dersinin zorunlu olması hukuka aykırı'' kararına itiraz etmeye hazırlanıyor. Kabine üyeleri ise ''Kararın gereği yapılır '' dedi.

AKP grubu öncesinde konuşan Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Danıştay'ın verdiği kararın içerikle ilgili olduğunu hatırlattı.

Yazıcıoğlu "Gereken yapılır, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi kalır, bir de seçmeli din eğitimi olabilir " diye konuştu.

Devlet Bakanı Mehmet Aydın da kararın içerikle ilgili olduğuna dikkat çekti.

Çocuklarının din dersinden muaf tutulmasını isteyen iki velinin başvurusuna ilişkin temyiz incelemesini sonuçlandıran Danıştay, dün gerekçesini açıklamıştı.

Gerekçede "Bu içerikle Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi'nin zorunlu tutulması hukuka aykırı" denilmişti.

Milli Eğitim Bakanlığı'na göre ise kararda sözü edilen müfredat 2006 yılında değişti. Alevi iki ailenin gerekçeleri ortadan kalktı. Bakanlık şimdi bu gerekçeyle karara itiraz edecek.

Son sözü Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu söyleyecek. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Turan Eser ise, Danıştay'ın dünkü kararı doğrultusunda, hükümetin zorunlu din derslerini derhal kaldırması gerektiğini söyledi.

Aleviler de harekete geçti

Danıştay'ın "Zorunlu din dersi hukuka aykırı" kararından sonra Aleviler harekete geçti. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Kazım Genç, hükümeti yargı kararlarına uymaya davet etti ve "Zorunlu din dersine derhal son verilmeli" dedi. Genç, Alevi ailelere de "Yargıya başvurun" çağrısı yaptı.

Genç, Alevi derneklerinin desteğiyle düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Erdoğan'ı eleştirdi, "İnanç özgürlüğünü sadece türbana indirgeyen Başbakan'a Alevilerin de inanç özgürlüğü olduğunu hatırlatırız" diye konuştu.

Genç, Danıştay'ın gerekçesine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin zorunlu din dersi kararını dayanak yaptığını hatırlattı ve hükümetin kararı uygulamaması halinde Avrupa Birliği'nin baskısıyla karşılaşacağını ima etti.

Kazım Genç, AİHM ve Danıştay'ın verdiği kararların örnek teşkil edeceğini söyledi, Alevi aileleri çocuklarının zorunlu din dersinden muaf tutulmaları için yargıya başvurmaya çağırdı.

Danıştay 8'inci Dairesi, ''ilk ve ortaöğretim kurumlarında verilen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin bu içeriği ile zorunlu tutulmasını hukuka aykırı'' bulmuştu.

...
Yayın Tarihi : 4 Mart 2008 Salı 17:19:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hüseyin gedik IP: 78.176.63.xxx Tarih : 5.03.2008 01:45:55

evet din dersleri zorunlu olmamalı zira toplumumuzda değişik farklar içeren inaçlı insanlar ver bunlar bir şekilde eğitim almalı sen onların çocuklarına benim gibi inanacaksın din konusunda benim verdiğim dersi alacaksın aksi halde sınıfta kalırsın haaaa diyemezsiniz din ve vijdan özgürlüğü adı altında kamofle ile açıkcası dolma ile millete yediremezsiniz bu düşüncenizi. ben alevi veya başka bir inanç sahibi insan değilim zira bize yapılmasını istemediğimiz bir uygulamayi başkalarına yapamayız bu açıkca baskı ve kişisel haklara karşi haksızlık olur ,( senonların üzerinde zorlayıcı değilsin. sadece uyarımdan korkanlara kur ân la öğütver! )(Kaf:45) islamda zorlama yokdur allahu tââlâ peygamber efendimize seni zorlayici değil uyarıcılıkla görevlendirdim diyor .peki bu zorlayıcılar kimin adına zorunlu dinderslerini okullara yerleştirmeye çalışıyorlar yukardaki ayeti okumşlarmıhiç ????? peki zorunlu dindersi zorlayici olmuyormu bu konumda her fırsatta kitap da kitap diyorsun kitapta emredileni ihlâl ediyorsun !!!!! peki burda hak nerde haklı nerde düşünüyormusunuz??? hiç sanmıyorum düşündüğünüz tek şey insanların tesirinde olduğu inanç iman ve dinsel manevi bağını kafalarına takıp bunlari dilediğimiz yönlere nasıl çekiştirebiliriz !!!!! okullarda insani çerçeve içinde allak dersleri olabilir din okullara seçmeli ders olarakda girmemeli . haklının hakkına saygılarla bu konumda doğru olanbu değilmi ?. hüseyin .