23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Din sömürüsüyle yağma

İslami sermayeyle kurulan Konya merkezli Endüstri Holding’in akıl almaz yöntemler kullanarak binlerce yurttaşı dolandırdığı belirlendi. Milyonlarca Euro ve mal varlıkları pervasızca yağmalanan holdinge din sömürüsüyle tüm birikimlerini yatıran binlerce yurttaş mağdur edilirken geriye boş binalar, batık şirketler ve arazilere dikilen tabelalar kaldı.

Endüstri Holding, Mustafa Ertekin, Osman Şanlı ve Mahmut Uçar tarafından yaklaşık 10 yıl önce çoğu yurtdışında olan 11 bin 800 kişinin dini duygularını istismar ederek ’’faizsiz kazan璒 vaadiyle toplanan paralarla kuruldu.

Para toplama işleminin büyük bölümü camilerde gerçekleştirilirken holdingin açılışı 46 şirket ve 20 fabrika ile yapıldı. Yönetim kurulu başkanlığına ilk olarak Uçar getirildi. Ancak Uçar’la anlaşamayan Ertekin, 1996 yılı sonlarına doğru başkanlık koltuğuna geçti. Konya’da Kanal 1 televizyonunu kuran, Mobellaspor ve Konya Endüstrispor’un da sahibi olan holding, mobilya ve mermer alanlarındaki küçük şirketler dışında bir gelişim sağlayamadı.

Fabrika yok tabela var

Ortaklara vaat edilen önemli projelerden biri olan Endüstri Çimento Fabrikası’nın sadece arsa ve tabelasının olduğu belirlendi. Değirmen makineleri üreten Telko Fabrikası ve EGM Krank da boşaltıldı. 200 milyon dolarlık tüm entegre mobilya üretim tesisi olarak planlanan Mobella’nınsa sadece iki ünitesi tamamlanmış durumda. Makine parkı bulunmayan fabrikada sadece "Bismillahirrahmanirrahim" yazılı bir tabelanın yer alması dikkat çekiyor.

Setay İnşaat’ın 1 milyon dolarlık makine parkının da 200 bin dolara elden çıkarıldığı iddia edildi. Orset Dış Ticaret de İspanya’nın Madrid Belediyesi’nden 240 adet ikinci el otobüs satın aldı. Kuzey Afrika ülkelerine ihraç edileceği söylenen bu otobüslerin halen Madrid’de bulunduğu belirtildi.

Vesta Seramik Fabrikası için 119 konteyner makine ithalatının yapıldığı, 6-7 milyon dolar civarında olan makinelerin halen gümrükte bekletildiği ileri sürüldü. Bu fabrika için Bozüyük’te alınan 100 bin metrekarelik arsada inşaat çalışmasının başlatılmaması dikkat çekti. İpek Bisküvi’nin makine parkının ne olduğu bilinmiyor.

Akrabalara yağma

Holdinge ait bazı fabrikaların düşük bedeller karşılığında yönetim kurulu üyelerinin akrabaları ve yakınlarına kiralandığı belirlendi. Rotatif Ambalaj’ın holdingin eski genel koordinatörü Yakup Kara’ya yıllık 2.5 milyar lira bedelle kiralandığı saptandı.

Holding bünyesindeki şirketlerden plastik üretimi yapan ve yıllık yaklaşık 100 milyar lira bedelle 5 yıllığına Eplas’ın fabrika müdürlüğünü yapan İlkay Atmaca’nın kayınpederinin sahibi olduğu Birpa adlı şirkete kiralandığı ortaya çıktı. Epsan’daki boru kalıplarının Mustafa Ertekin’in adamları tarafından götürüldüğü belirlendi.

6 Şubat 1999’da holdingin kuryesi Ahmet Tanrısever’in, Ankara Esenboğa Havaalanı’nda Almanya’daki gurbetçilerden topladığı 225 bin markla birlikte gözaltına alınması holdinge büyük darbe vurdu. Bu sırada paralarını alamayan ortaklar Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) suç duyurusunda bulundular. SPK de Haziran 2001’de kayda alınmadan hisse senedi satışı yaptığı gerekçesiyle holding yöneticileri Mustafa Ertekin, Mehmet Ertekin, Süleyman Ertekin, Hamdi Ertekin, Osman Şanlı, Ahmet Tekin ve Ali Karakaya hakkında suç duyurusunda bulundu. 6 Haziran 2001’de Osman Şanlı, Süleyman Ertekin, Mahmut Uçar ve eski Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yunus Gören gözaltına alındı.

Birkaç ay sonra da hakkında arama kararı çıkarılan Yönetim Kurulu Başkanı Ertekin, Konya’daki evinde yakalandı. Hakkında Adana 2 Numaralı DGM’de ’’cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak’’ iddiasıyla 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. Dava sırasında tutuklanan Ertekin, Konya E Tipi Cezaevi’ne konuldu.

Depremzedenin parası da battı

Endüstri Holding’in yeni Yönetim Kurulu Başkanvekili İsmail Cömert de 2 Ocak 2002’de düzenlediği basın toplantısında yurtdışındaki vatandaşlardan toplanan 300 milyon marktan fazla paranın eridiğini, ellerinde 50 milyon marka yakın para kaldığını belirterek ’’Ortak olan 11 bin 800 kişinin parası talan edildi. Şirket kimsenin aile şirketi değil. Çok sayıda ortağı var. Eski yöneticiler kendi şirketleriymiş gibi sahiplendiler. Genel kurul taleplerinin hepsi reddedildi. Ancak mahkeme kararıyla 27 Temmuz 2002 tarihinde Mustafa Cingöz başkanlığında yeni yönetim oluştu’’ dedi.

Daha sonra söz alan holdingin genel koordinatörü Ramazan Arıkan ise şunları söyledi:

’’İnceledikçe holdingde uzun bir süredir talan yaşandığını tespit ettik. Bu durum karşısında çok şaşırdık. Şirket 10 milyar liralık malı 100 milyara almış. Bir depremzede için yakınları para toplamış. O da gelip Endüstri Holding’e yatırmış. Bir kadının oğlu kaza yapmış. Aylık almaktansa toplu para alıp holdinge yatırmış. Ancak beklediklerini alamıyorlar. Devlet bunlara izin vermemeli. Bize benzer holdinglerin hepsi aynı durumda. Bunlara güvenen 1 milyon kişi mağdur. 100 milyar dolar heba oldu. Şu anda holdinge bağlı 46 şirketten 7’si işler durumda kaldı. Yapılan talanın ardında bazı resmi kuruluşlar da bulunuyor. Maalesef zincir koptu. Çok para kazanacağını umarak holdinge para yatıran 11 bin 800 ortağımız bir bardak soğuk su içsin. Yaklaşık 6 trilyon lira görünen borcumuzu merkez binamızı ve bazı işletmelerimizi satarak kapatacağız. Kapanan fabrikaları işler duruma getirerek kâr etmeye başlayacağız.’’

46 milyon Euro’yuu zimmetlerine geçirdiler

Arıkan da bir süre sonra yeni yönetimin de holdingi kendi çıkarları doğrultusunda kullandığını iddia ederek istifa etti. Arıkan’ın birkaç gün önce başlayan Endüstri Holding operasyonunda gözaltına alındığı belirtildi. Ertekin’in daha önce birlikte çalıştığı yönetim kurulundaki kişiler aracılığıyla holdingden para transferine devam ettiği iddia edildi.

Sabah gazetesinin haberine göre, holdinge ait 180 TIR dolusu mobilya ve makinenin usulsüzce satılarak parasının Ertekin’e aktarıldığı öne sürüldü. Bu kişilerin Aydın’daki mermer ocağını da usulsüzce satarak parayı kendi zimmetlerine geçirdikleri ileri sürüldü.

Ertekin’in, elindeki 1 milyon 600 bin mark değerindeki bir çekin karşılıksız çıktığını iddia ederek Endüstri Holding adına işlem yaptırdığı da belirtildi.

Ertekin ve ekibinin şimdiye kadar yaklaşık 46 milyon Euro’yu zimmete geçirdikleri açıklandı.


...
Yayın Tarihi : 22 Mart 2005 Salı 12:51:46
Güncelleme :22 Mart 2005 Salı 12:53:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?