19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Dink komisyonu ciddiyetsiz!

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, komisyon üyesi milletvekillerine bilgi verilmediği gerekçesiyle, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan Hrant Dink cinayeti alt komisyonu üyeliğinden istifa etti.

CHP'li Soysal, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeleri CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ve CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir ile TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

Sosyal ve Ersin çarpıcı açıklamalarda bulundu. "Sanıyorum birileri bunların kulağını çekti" sözleriyle komisyonu eleştiren Ersin, cinayete ilişkin rapor hazırlanırsa, bunun "ciddi" değil, "light" bir rapor olacağını ifade etti.

1 Ekim 2007'de kurulan Hrant Dink cinayeti alt komisyonunun, kurulduktan sonra 3 ay boyunca hiçbir çalışma yapmadığını ve toplanmadığını söyleyen Çetin Soysal ise, komisyonun adına ve incelediği konunun ağırlığına ve ciddiyetine uygun davranmadığını belirtti.

"Sorguladığı karanlığın gölgesinde kaldı"

Soysal, komisyonun çalışmalarının apar topar bitirilmesini de eleştirdi ve "Karanlığı sorgulamak, gerçekleri bulmak ve bir daha böyle ölümler yaşamamak için kurulan bu komisyon, sorguladığı derin karanlığın gölgesinde kalmıştır" dedi.

Ankara'da 26-27-28 Şubat'ta dinlenilen kişilerin ifade tutanaklarının komisyon üyelerine dağıtılmadığını kaydeden Soysal, tutanakların da istemesine rağmen verilmediğini ifade etti.

Sosyal, dinlenilen kişilerle ilgili komisyonca açıklama yapılması önerisinin de kabul edilmediğini belirtti.

"Bilgiyi saklayan gerçeği de saklıyor"

CHP'li Soysal, "Bilgiyi saklayan, gerçeği de saklamaktadır. Unutulmaması gerekir ki; bilip de susan da gerçeği saklayan da, yapan kadar suçludur. Bu alt komisyonun, Hrant Dink cinayetinin aydınlanmasına katkı veremeyeceğini gördüm" ifadesini kullandı.

Sanıkların dinlenememesi

CHP'li Ersin de cinayetin sanıklarının dinlenemeyeceği ve dinlenmesinin yargılama sürecini olumsuz etkileyebileceğinin, komisyonun çalışmalarını sonlandırma gerekçelerinden biri olarak gösterildiğini ifade etti.

Bunun geçerli bir yanı olmadığını belirten Ersin, geçen dönem, kendisinin de üyesi olduğu, Şemdinli olaylarına ilişkin kurulan komisyonun sanık astsubayları Şemdinli'de dinlediklerini söyledi.

"Sanıyorum birileri bunların kulağını çekti"

Ahmet Ersin, "Sudan sebeplerle alt komisyon çalışmaları sonuçlandırılmıştır. Sanıyorum birileri bunların kulağını çekti. Ya da içine girdikleri sorunun üzerlerine kalacağını ve altından kalkamayacakları kadar ağır bir yükün altına girdiklerini düşünerek bu çalışmaları sona erdirdiler" diye konuştu.

Geçen dönem de Hrant Dink cinayetini araştırmak üzere komisyon kurulması için çabaladıklarını, ancak bunda başarılı olamadıklarını belirten Ersin, "Bu dönem oldu ama bu sefer gönülsüz bu alt komisyonu kurdular" dedi.

"Light bir rapor olacak"

Ahmet Ersin, "Sürekli (birileri kulaklarını çekiyor) diyorsunuz. Kimdir bu birileri?" sorusu üzerine, "Bilmiyorum, bilsem..." dedi. Ersin, bu kişilerin Meclis dışından olduğunu ifade etti.

Bir soru üzerine Soysal, raporun çıkması konusunda endişeleri olduğunu belirterek, "Rapor çıksa bile, çok ciddi değerlendirilmiş bir rapor olarak karşımıza çıkmayacak. Herhalde light bir rapor..." dedi.

Alt komisyon başkanı AK Parti'li Mehmet Ocaktan'ın yeterli, hevesli ve heyecanlı bir çalışma yapmadığını iddia eden Soysal, "Son derece güdük ve savsaklayıcı kalmıştır" diye konuştu.

CNN
Yayın Tarihi : 20 Mart 2008 Perşembe 15:16:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?