19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Direnişçilerin hedefi ABD ’işbirlikçileri’

Irak’taki Amerika Birleşik Devletleri yetkilileri, direnişçilerin, başkent Bağdat’ın kuzeyinde Tıkrit kentindeki Amerikan üssünde çalışmak üzere giden en az 17 Iraklı’yı öldürdüğünü, 13 kişinin de yaralandığını açıkladı.


Bir sözcü, Tıkrit’te çalışan bir Amerikan şirketinde işe giren Iraklılar’ın yolculuk yaptığı otobüsün silahlı kişilerin saldırısına uğradığını söyledi.

Tıkrit’in kuzeyindeki Beyji kasabasında ise patlayıcı yüklü bir otomobille düzenlenen intihar saldırısında Irak Ulusal Muhafızları’na bağlı 3 kişinin öldürüldüğü bildirildi. Öelnler arasında Irak Ulusal Muhafızları’nın bölge komutanlarından birisinin de bulunduğu belirtiliyor.

Irak’ta düzenlenen saldırılar, Amerikalı komutanlardan John Abizaid’in, Irak askerleriyle ilgili yaptığı açıklamaların ardından geldi. General Abizaid, gelecek ay yapılacak seçimler öncesinde, Irak birliklerinin direnişçilerle başa çıkıp çıkamayacağını sorgulayan açıklamalar yapmıştı.

General John Abizaid, Iraklı askerlerin, Amerikan yardımı olmadan görevlerini yerine getiremeyeceklerini söylemişti.

Saldırılar günlerdir sürüyor

Irak’ın başkenti Bağdat’ın merkezindeki bir polis karakoluna, bomba yüklü iki araçla gerçekleştirilen intihar saldırısında en az 7 Iraklı polisin öldüğü, 50 kişinin de yaralandığı bildiriliyor.

Yerel saat ile 09:30’da gerçekleşen patlamanın ardından, Bağdat semalarına kalın bir duman bulutu yükseldi.

Saldırıya hedef olan polis karakolu, Irak geçici hükümeti ve işgal güçlerine ev sahipliği yapan Yeşil Hat adlı bölgenin hemen yanında bulunuyor.

Bağdat Cuma günü de kanlı saldırılara sahne oldu. Şii camiinin önünde patlayan bomba en az 14 kişinin ölümüne neden olurken, bir polis karakolunu basan militanlarsa 12 polis memurunu öldürerek, tutukluları serbest bıraktı.

Patlama, camiden namaz çıkışı sırasında meydana geldi.

Hastane yetkilileri en az 14 kişinin öldüğünü ve 19 kişinin de yaralandığını belirtti.

Öte yandan başkentin batısında ise karakol basan direniş hareketi militanları polis memurlarını öldürdü, bazı silahlara el koydu ve tutukluları serbest bıraktı.

Bu olayda da en az 12 kişinin öldüğü bildirildi.

Bağdat’taki muhabirimiz, Bağdat’ın batısında yer alan karakolun direniş hareketinin faal olduğu bir semtte bulunduğunu söylüyor.

Muhabirimiz, Irak’ta karakollara düzenlenen saldırıların yeni birşey olmadığını fakat bu saldırının militanların gösterdiği cesaret açısından dikkat çektiğini düşünüyor.

Ademiye karakolu havaalanına giden ana yola yakın bir mahallede yer alıyordu.

Muhabirimize göre Irak’taki en tehlikeli yollardan biri olan bu yola yakınlığı nedeniyle yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı karakolda polis memurları ağır silahlarla donatılmıştı.

Saldırıdan sağ kurtulan Iraklı bir polis memuru, önce hava topu ateşiyle başlayan saldırının daha sonra belirsiz sayıda militanın koordineli baskınıyla devam ettiğini anlattı.

Militanlar önlerine gelen polis memurunu vurarak yanlarına aldıkları cephanelik ve serbest bıraktıkları tutuklular ardından çevredeki araçları ateşe vererek kaçmayı başardı.

Öte yandan, Kuzey Irak’ın Musul kentinde de en az altı kişi öldürüldü.

Bölgeden gelen haberlere göre, isyancılar hükümet binalarına ve bir ABD üssüne havan topu saldırıları düzenledi.

Kerkük kentinde de bir konvoya düzenlenen saldırıda bir ABD askeri öldü.


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2004 Pazar 14:34:17
Güncelleme :5 Aralık 2004 Pazar 20:12:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?