18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Dışişleri: Irak´ta ölen Türk şoför sayısı 66

Dışişleri Müsteşarı Ali Tuygan, TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na verdiği brifingde şimdiye kadar ‘yaklaşık’ diye ifade edilen Irak’ta ölen Türk şoför sayısını "66" olarak açıkladı.

Tuygan, çoğu şoför olan 16 Türk’ten haber alınamadığını, serbest bırakılan rehin Türk sayısınin ise 51 olduğunu söyledi. Tuygan, komisyonda şu bilgileri verdi:

"Türkiye, uluslararası ticaretin geçiş noktası. Yabancı firmalar, Türkiye üzerinde Irak’a mal satıyor. Bunlar da Türk şoförler tarafından taşınıyor. Sınır kapısında günde 1500-2 bin kamyon giriş yapıyor.

Irak’ta Türk şoförlerin taşıdığı malların sadece yüzde 30’u koalisyon güçlerine gidiyor, yüzde 70’ı Iraklı firmalar için taşınıyor. Türk şoförler güvenlik sorunu olan bölgeler konusunda sürekli uyarılıyor. Ancak buna rağmen gönüllü olarak mal taşımayı kabul ediyorlar. Tek nedeni ekonomik, riski göze alıyorlar.

Türk şoförlerin can güvenliği konusunda hem koalisyon güçleri, hem de Irak geçici hükümetiyle görüşmeler yapılıyor. Helikopter koruması konusunda da temaslarımız sürüyor. 30 Kasım’da Iraklı yetkililerle bu konuda bir toplantı yapacağız. Irak’ta ölen Türk şoförlerinin ailelerine tazminat ödenmesi için de fon oluşturuldu. Irak’ta halen iş yapan Türk sayısı 30 bin civarında. Her gün 10 bin kişi Irak’a geçiyor."

AA
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2004 Cumartesi 15:48:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?